V jídelníčku chybí rybí maso: Proč si ho dát třeba hned zítra?

V jídelníčku chybí rybí maso: Proč si ho dát třeba hned zítra?

06.02.2019 Jana Čiháková

Rybí je maso chutné. I přesto se ale v našem jídelníčku objevuje spíše sporadicky. Cizinci u nás dokonce snědí víc kaprů než my sami. Změňte to, obohatíte své všední menu a uděláte něco pro své zdraví.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se nejvíce prodávají hluboce zmrazené filety, uzené ryby a konzervy, což je do jisté míry zapříčiněno také tím, že Čechům o rybách, druzích a způsobech přípravy chybí povědomí. Uzená makrela s pečivem, rybičková pomazánka nebo tuňák v nálevu, jsou tak nejjednodušší variantou, jak rybu do svého jídelníčku alespoň občas vpravit. A je to škoda. Například pečená bílá ryba na trošce olivového oleje se zeleninou nejen zachutná, ale dodá tělu spoustu živin. Navíc jsouz tu i jiné benefity...

Buďte fit

Rybí maso má jednu nespornou výhodu. Je nízkokalorické. Samozřejmě tedy za předpokladu, že není připraveno na způsob Fish and Chips ve fritéze. Obsahuje hodně vody, asi 50 až 80 procent, což se samozřejmě odvíjí od druhu ryby a okolních vlastnostech (stáří, životní prostředí, roční období). Maso ryb obsahuje také asi 20 % biologicky plnohodnotných bílkovin, a tedy i všechny esenciální aminokyseliny. Ceněné je rybí maso také pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6.

Podle M. Kavky též maso produktů rybolovu a akvakultury obsahuje více minerálních látek než maso teplokrevných zvířat, zejména fosfor, jód (mořské ryby) a vápník (některé druhy lososovitých ryb). Najdete v něm také biologicky vázané prvky jako železo, draslík, síru, hořčík a fluor a i dost vitamínů, a to zejména A a D, které se rozpouštějí právě v tucích, v menších koncentracích je pak zastoupeno „éčko“ a „béčko“. V neposlední řadě konzumací ryby přijmete i tolik potřebný jód. A chcete-li ještě jeden dobrý důvod, proč si dát rybu – třeba ještě dnes nebo hned zítra namísto steaku nebo kuřecího prsa, tady je. Rybí maso má velmi nízké hladiny purinu. Jde o látku, která se tvoří při metabolismu masa savců a může se podílet na hyperglykémii a ukládání solí kyseliny močové v kloubech.

Mraženou nebo chlazenou?

Pokud chcete mít záruku, že koupíte dobrý kus zamrazené ryby, podívejte se také na to, jakým způsobem byla zamrazena. Pod označením „seafrozen“ najdete ty kusy ryb, které byly zpracovány a zamrazeny přímo na lodi (jedná se o nejvhodnější způsob), zatímco „doublefrozen“ jsou ryby, které se zamrazily po vylovení na lodi, ale zpracovány, tj, vykuchány a podobně, nebyly. U těchto ryb dochází k rozmrazení za tímto účelem až na pevnině, tím však s vodou ztrácí dost živin. „Rybný průmysl surovinu „zachrání“ naložením ryb do lázně s polyfosfáty a dalšími látkami napomáhajícími zadržování vody (kyselina citronová, sůl apod.) a může dojít až na přídavek nad 20 % vody. Surovina se znovu zmrazí, a pak teprve putují ryby dál. Lze říct, že „double frozen“ je nejhorší možný způsob zpracování ryb,“ říká M. Kavka. Poslední způsob je „landfrozen“. Vylovené ryby se na lodích skladují při teplotě tajícího ledu a zpracovávají a mrazí se až na pevnině.

Koupit si můžete také ryby chlazené. Ty je však nejlepší nakupovat přímo od specializovaných prodejců. Čerstvá ryba na ledu se pozná hlavně zrakem, neboť se leskne, má čiré, vypouklé a lesklé oči. Naopak odradit by nás měly zašedlé žábry a nahnědlá. Čerstvá ryba také pruží. Když do ní uděláte prstem důlek, brzy se vrátí do původního tvaru.

Dejte šanci sladkým vodám

To, jaký druh si vyberete, je samozřejmě na vašich chuťových preferencích. Nezapomeňte však ani na naše české čerstvé ryby. Třeboňský kapr nese CHZO (Chráněné zeměpisné označení), Pohořelický kapr známku CHOP (Chráněné označené původu). Obě dvě ryby patří na seznam těch kvalitních. Velmi dobré a jemné maso pak mají i candát, štika, lín, pstruh, okoun nebo cejn. Za ochutnání stojí i tilápie, jeseter nebo tolstolobik.


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.