V EU začaly platit nové limity pro koncentraci olova v potravinách

V EU začaly platit nové limity pro koncentraci olova v potravinách

31.08.2021 | V Evropské unii začaly platit nové limity pro koncentraci olova v některých potravinách. Přísnější maximální povolené hodnoty tohoto těžkého kovu se týkají například kojeneckých výživ, koření, vín či soli. Opatření je součástí nové unijní strategie boje proti rakovině, informovala agentura DPA.

Nyní je v jednom kilogramu soli povolen nejvýše jeden miligram olova, mezní hodnota tohoto kovu ve víně sklizeného v nadcházejícím roce se snížila z 0,15 na 0,10 miligramu na kilogram. Od úterka platí také nové normy pro koncentraci kadmia v ovoci, zelenině, obilí či olejninách.

"V rámci evropského plánu pro boj proti rakovině jsme se zavázali dále snižovat obsah karcinogenních látek," řekla agentuře DPA eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová. Krok je podle ní dalším příkladem toho, že v EU je spotřebitel vždy na prvním místě.

Důvodem pro stanovení přísnějších limitů jsou nová vědecká zjištění, podle nichž neexistuje žádná hranice koncentrace tohoto jedovatého rakovinotvorného kovu, pod níž by se daly vyloučit negativní dopady na lidské zdraví.

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) nedávno uvedla, že olovo v potravinách je schopné i při dodržení dosavadních norem narušit neurologický vývoj lidského plodu, batolat a dětí. Vysoké koncentrace tohoto kovu se v minulosti prokázaly například v řasách, rybách, mořských plodech či doplňcích stravy.

Evropský plán boje proti rakovině, který představila Evropská komise v únoru, kromě stanovení přísnějších norem koncentrace karcinogenních látek předpokládá řadu dalších opatření. Vzniknout by měla celoevropská síť center pro léčbu této nemoci, důraz bude kladen i na prevenci.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Medokomerc: Med zdraží o 20 %, na jaře už nebude vůbec

10.09.2021 | Med v dohledné době velmi rychle zdraží, a to až o pětinu. Na vině je nedostatečné množství medu letos vyprodukovaného v Česku a velmi výrazné zdražení medu na světových trzích, kde poptávka převyšuje nabídku. Kvůli aktuální nelehké situaci lze očekávat, že své podnikání ukončí zhruba 10 % evropských zpracovatelů.

Systém školního stravování volá po změně! Chybí lidé, kuchařky stárnou

06.09.2021 | Ve školních jídelnách je nedostatek kvalifikovaného personálu a lidé, kteří tam pracují, nejsou dostatečně ohodnocení. Věkový průměr kuchařů a kuchařek v jídelnách je 55 let a hrozí, že do deseti až 15 let odejde velká část pracovníků do důchodu.

Popcorn a děti? Časovaná bomba plná rizik

08.09.2021 | K popcornovému boomu nejvíce přispěl vynález sáčků k přípravě v mikrovlnné troubě. Jsou praktické, popcorn je čerstvý, chutný a hotový během 3 až 4 minut. Ale podívali jste se někdy vůbec na složení? Tři procenta z celého obsahu sáčku tvoří sůl a nepřehlédnutelné je i zastoupení tuku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont