V cukrovince z Polska bylo třicetkrát více lepku, než se uvádělo

V cukrovince z Polska bylo třicetkrát více lepku, než se uvádělo

02.05.2019 Jana Čiháková

V cukrovince z Polska našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) třicetkrát více lepku, než odpovídá stopovému množství.

Právě takové deklaroval výrobce na obalu. Inspektoři výrobek s názvem Vangusto mandarinkové marshmallov v balení 200 gramů odebrali v prodejně Thi Thuy Cao v Jihoslovanské ulici v Prostějově, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S prodejcem zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty a spotřebitele alergické na lepek varuje před konzumací.

Analýza ukázala, že v kilogramu cukrovinky se nacházelo 1638 miligramů lepku. "Výrobce spotřebitele klamal uvedením nepravdivé informace na obale. Potravina může způsobit zdravotní komplikace osobám s alergií a intolerancí na lepek," uvedl Kopřiva. Závadná šarže měla datum minimální trvanlivosti do 12. června letošního roku a výrobcem byla firma Vagusto Zygmunt Podlewski.

Inspektoři odhalují klamání spotřebitele u polských výrobků v posledních měsících velmi často a jedná se o různé druhy potravin.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.