V Chotěšově našli veterináři skoro 800 kg masa neznámého původu

V Chotěšově našli veterináři skoro 800 kg masa neznámého původu

19.12.2018 ČTK

Veterináři našli v řeznictví v Chotěšově u Plzně skoro 800 kilogramů masa neznámého původu, další desítky kilogramů masa byly prošlé.

Provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Kontrola se soustředila nejenom na samotné řeznictví a občerstvení, ale také na sklad. "Právě ve skladu odhalili inspektoři nejvážnější závady. V chladicím boxu se skladovalo bourané nebalené vepřové maso neznámého původu v celkovém množství 514 kg. Mezi dalšími skladovanými potravinami bylo zjištěno takřka 280 kg mrazených potravin neznámého původu," uvedl mluvčí. Šlo podle něj o 155 kilogramů nebalených husích prs a 125 kilogramů hovězích ořezů.

"Další závadou, na kterou veterinární inspektoři při kontrole skladu narazili, bylo necelých 28 kg zmrazených kuřecích prsních řízků s prošlým datem spotřeby, navíc skladovaných při nesprávné teplotě," dodal Vorlíček. Veterináři je znehodnotili barvou a nařídili jejich odstranění v asanačním podniku.

V provozovně se bez veterinární registrace vyráběly tepelně opracované masné výrobky, porcovalo se bílé maso a bouralo červené. "Další závažnou závadou bylo, že provozovatel neodebíral v souladu s evropskými předpisy z vyráběných masných polotovarů vzorky k laboratornímu vyšetření, kterými se prokazuje jejich zdravotní nezávadnost a ověřuje se, zda jejich výroba probíhá za dodržení hygienických zásad," uvedl mluvčí.

Nejde o jedinou kontrolu, při které SVS našla starší výrobky. V prosinci veterináři odhalili v pražských Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. Provozovateli hrozí také padesátimilionová pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek,. Loni u stejného obchodníka našli 200 kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, letos v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které také byly zkažené.


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.