V Brně začalo hodnocení vín v TOP 77, uspět chtějí i oranžová

V Brně začalo hodnocení vín v TOP 77, uspět chtějí i oranžová

19.06.2018 ČTK

V Brně dnes začalo hodnocení v jubilejním dvacátém ročníku soutěže TOP 77 vín ČR, uspět v ní chtějí i takzvaná oranžová vína.

Vinaři letos do soutěže přihlásili 603 vzorků, řekl na tiskové konferenci ředitel soutěže Dan Mádr.

Odborníci dnes začali hodnotit vína od 123 vinařů, výsledky vyhlásí 9. září v Brně. Vedle vín z Čech a Moravy degustátoři hodnotí i přihlášené vzorky ze zahraničí, například z Maďarska, Francie, Itálie, Německa či Austrálie.

"Letos zde máme i nějaká oranžová vína, která se v poslední době snaží prosadit na trhu," uvedl Mádr. Tato vína se vyrábějí tradičními postupy, technologie spočívá v dlouhé maceraci hroznů určených pro výrobu bílých vín, neřízení fermentaci a další až několikaměsíční maceraci už prokvašené suroviny. Výsledná vína mají temně žlutou, naoranžovělou, někdy až měděnou barvou.

Soutěž není omezena na ročníky, nejstarším letos přihlášeným vzorkem je španělské víno z roku 2010. Dominují ale ročníky 2017 a 2016.

Loňským vítězem soutěže TOP 77 vín v České republice se stal se svou kolekcí Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku. V kategorii bílých vín bylo nejúspěšnější německé vinařství Bürgenmeister Schweinhardt z Porýní. Nejlepší kolekci vín z modrých hroznů měli Slováci z Villa Vino Rača. Soutěžilo 128 vinařů, kteří přihlásili 681 vzorků.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.