Už znáte aplikace zamezující plýtvání potravinami?

Už znáte aplikace zamezující plýtvání potravinami?

13.03.2019 Jana Čiháková

Kupujeme už i „ošklivou“ zeleninu, plníme komunitní lednice a rádi pomůžeme potřebným příspěvkem do potravinových sbírek. Stále ale máme rezervy. Pro svou peněženku, životní prostředí i dobrý pocit můžeme udělat ještě víc...

aMédia nás zásobují informacemi o tom, že celou třetinu jídla spotřebitelé vyhazují. Dobrá zpráva je, že už nám to přestává být jedno. Stále víc nám totiž záleží na kvalitě potravin, informujeme se, jak potraviny nakupovat, pečlivě si čteme etikety a díky tomu se začínáme ohleduplněji chovat nejen k vlastnímu tělu, ale i k přírodě a k životnímu prostředí celkově.

Zájem o důsledky produkce a prodeje potravin potvrzují například i kauzy palmového oleje, upřednostňování tuzemských potravin před těmi zahraničními, ale i řada ryze občanských iniciativ. Velký kus práce udělala za uplynulých pět let i organizace Zachraň jídlo. Také díky ní spotřebitelé omezují plýtvání, nakupují jídlo během národních potravinových sbírek, dávají šanci nevzhledné zelenině a zajímají se o to, jak zpracovávat zbytky potravin, nebo jakým způsobem je co nejvhodněji uchovávat. 

Pro toho, kdo (s)potřebuje

Nejde však jen o občanské iniciativy. I velké společnosti se zapojují do boje proti plýtvání jídla. Společnost Samsung například nainstalovala první komunitní lednici v komunitním centru na Praze 8, další se chystá postavit na Žižkově a v Holešovicích. Osvědčí-li se, rozšíří je do dalších měst v Česku a naproti tomu jde i řada menších subjektů z řad bister a kaváren. Princip je jednoduchý – kdokoliv může do lednice přinést jídlo, které si kdokoliv další, kdo jej (s)potřebuje, může libovolně vzít.

Důležité jenom je, aby jídlo bylo v neporušeném originálním obalu a samozřejmě před datem spotřeby. Tento systém se hodí i vám, pokud se třeba chystáte na dovolenou a víte, že všechny svoje potraviny v lednici nestihnete spotřebovat. Rozjet takový projekt je jedna věc, informovat spotřebitele a rozšířit o něm povědomí věc druhá. Ale vzhledem k tomu, že se takový systém veřejných lednic již osvědčil třeba ve Velké Británii, Španělsku, Německu, Indii či na Novém Zélandě, nezbývá než doufat, že i u nás úspěšně zapustí svoje kořeny. 

Appky proti plýtvání

V zahraničí jsou dál i ve vývoji chytrých aplikací, které zamezují plýtvání. Do nich prodejci zadávají ainformace o přebytcích, systém je propojí s neziskovými organizacemi (potravinovými bankami a charitami), které následně potraviny vyzvednou a doručí svým klientům. Tento systém funguje ve Velké Británii, na jeho zavedení se chystá sousední Polsko. U nás zasvětila boji proti plýtvání celý letošní rok společnost Penny Market: „Řekli jsme si, že jako významný potravinářský řetězec s tím můžeme něco udělat a stát se inspirací nejen pro naše zaměstnance, ale i zákazníky,“ řekla k tématu manažerka strategického marketingu společnosti Penny Market Zlata Ulrichová.

První vlnu edukační kampaně adresoval Penny Market dětem. Pomocí plyšových hraček ukazoval, že i křivá zelenina a ovoce jsou hodnotné, skvěle chutnají a nemusejí se vyhazovat pouze pro to, že nevypadají hezky (pozn: red.: Zeleninu a ovoce nestandardních tvarů začal Penny Market do svých obchodů dodávat jako první řetězec již v roce 2016).

Chytré aplikace, chytré nákupy

V České republice chybí přesná data k dané problematice plýtvání, a tak chybí i dlouhodobá strategie, přitom se v mnohém můžeme inspirovat právě v zahraničí. Už i u nás nabízejí mnohé podniky a restaurace zlevněné potraviny  před koncem prodejní nebo otevírací doby. A moderní technologie drží krok, příkladem nám může být opět zahraničí – aplikace Love Food Hate Waste (v Google Play) nabízí recepty využívající kuchyňské zbytky i počítadlo surovin pro počet porcí. V Berlíně mohou spotřebitelé využít aplikaci MealSaver, díky níž se každý den dozvědí, která restaurace v okolí nabízí za výhodnou cenu zbývající pokrmy. Podobné úspěšně fungují ve Velké Británii, Skandinávii a Spojených Státech.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.