Už žádné emise: Výroba brambůrků bude ekologičtější

Už žádné emise: Výroba brambůrků bude ekologičtější

18.06.2019 Jana Čiháková

Výrobce Strážnických brambůrků, jímž je firma Petr Hobža SNACK, investuje do modernizace a rozšíření výroby v příštích dvou letech až 140 milionů korun. Díky nové technologii bude výroba ekologičtější a denní kapacita výroby se posune z 12 až 13 tun na 30 tun, uvedl v tiskové zprávě pro ČTK výrobní ředitel firmy Libor Hobža.

Jde o největší jednorázovou investici v historii firmy, která odráží rostoucí oblibu u zákazníků a neustále zvyšování prodeje. Letos se bude instalovat a spouštět nová výrobní technologie, příští rok hodlá společnost investovat do nových výrobních a skladovacích prostor. "Díky zvýšení kapacity budeme připraveni rozšířit slaný sortiment o další typy produktů," uvedl obchodní ředitel Petr Hobža mladší. Brambůrky dostanou nové příchutě, zároveň firma počítá se zcela novými výrobky.

Pod novou technologií se skrývá nová fritéza, která využívá rekuperace k ohřevu oleje pro smažení, využije se tedy odpadní teplo. "Jedná se o uzavřený systém cirkulace odpadních par, jejichž opětovné použití vede k minimalizaci emisí oxidů dusíku a oxidu uhličitého. Množství těchto plynů uvolňovaných do ovzduší splňuje i nepřísnější limity podle směrnic EU. Výroba nebude mít žádný komín, který by cokoliv vypouštěl do ovzduší, půjde o zcela uzavřený systém," uvedl Libor Hobža.

I zákazníci se mohou těšit na výhody

Díky nové technologii se zvýší i efektivita výroby, proto se bude příští rok stavět nová hala pro skladování. "Budeme moci lépe a rychleji reagovat na specifické objednávky," uvedl Petr Hobža mladší.

Výrobce již loni připravil několik tematicky laděných limitovaných edic brambůrků pod novou značkou Hobžovy brambůrky. V investicích do jejich designu a nových příchutí pokračuje i letos.

Firma v posledních letech roste nejenom v Česku, ale hlavně v zahraničí. "Právě rostoucí poptávka v blízkém zahraničí, ale i například ve Spojených státech nás dovedla až k tak razantnímu navýšení výroby," řekl Petr Hobža mladší. Kvůli tomu bude nutné mírně zvýšit i počet zaměstnanců.

Nejsou to chipsy!

Loňský obrat firmy, která vznikla před 31 lety, dosáhl 165 milionů korun a zisk před zdaněním přesáhl deset milionů. Brambůrky se od chipsů odlišují tím, že chybí proces blanšírování, tedy propláchnutí lupínků vodou před smažením. Výroba je sice složitější, ale zůstává výraznější bramborová chuť.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.