Už jste někdy ochutnali

Už jste někdy ochutnali "boží milosti"? Recept od Pavla Berkyho

10.06.2020 | Říká se jim také fánky a tradičně se pekly v době masopustu. S trendem návratu ke staročeským receptům ale ožívají. Vyzkoušejte je. provoní celý byt a jejich křupavost je návyková. Určitě si je oblíbíte a zařadíte do svého jídelníčku častěji.

<

Časová náročnost: 30 min + odležení těsta 10 - 15 minut

Počet porcí: cca 20 ks fánků

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 ČL jedlé sody bikarbony
  • 2 PL zakysané smetany
  • 70 ml kefírového mléka
  • kůra z jednoho citronu
  • přepuštěné máslo
  • 50 cl Amaretta

 

Postup:

Přepuštěné máslo

Kostku másla nakrájíme na menší kostičky a dáme do menšího kastrolu. Necháme zcela rozpustit a na mírném ohni necháme probublávat až kým nedostane zlatavou až nahnědlou barvu. Máslo nemícháme! Počas vaření můžeme odebírat pěnu, která se vytvoří na povrchu. Přepuštěné máslo scedíme přes jemné plátno do nového kastrolu.

Fánky

Nové máslo pokojové teploty utřeme s práškovým cukrem. Do mísy prosejeme mouku spolu se sodou. Přidáme žloutek, zakysanou smetanu a kefírové mléko. Přidáme utřené máslo s cukrem, panák Amaretta a do směsi nastrouháme citronovou kůru. Vše pořádně promícháme. Směs přendáme na pracovní plochu a rukama uhněteme vláčné nelepivé těsto. Těsto pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce přibližně 2 - 3 mm. Plát nakrájíme na čtverce o velikosti přibližně 7x7 cm. Pomocí nože uděláme v každém čtverci uprostřed diagonálně malý zářez. Následně jeden konec čtverce přetáhneme přes otvor uprostřed a vytvoříme tak tvar fánky. Takto připravené fánky necháme 10 - 15 min odpočívat pod čistou utěrkou.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jó třešně zrály! Upečte z nich skvělý štrúdl

12.08.2020 | Štrúdl z jablek je klasika. Třešně si ale také výborně rozumí s listovým těstem a když přidáte ještě mascarpone, vznikne neodolatelná kombinace, která si to namíří na vaše chuťové pohárky!

Dejte si večer chleba (a na něj jednu z těchto svou úžasných pomazánek)

16.09.2020 | Naše babičky připravovaly denně teplý oběd i teplou večeři. Dnes odborníci připouštějí, že jedno teplé jídlo stačí. Když sáhnete po kousku kvalitního žitného chleba, namažete jej zdravou pomazánkou a talíř doplníte čerstvou pokrájenou zeleninou, dopřejete si plnohodnotnou večeři i bez vaření.

Povinné plastových zálohování láhví nebude

18.09.2020 | Zálohování plastových lahví bude nadále dobrovolné. Sněmovna dnes odmítla snahu o povinné zálohování PET lahví od roku 2025 novelou zákona o obalech. Předloha, kterou ještě projedná Senát, v návaznosti na unijní předpisy upravuje povinnosti autorizovaných obalových společností, stanovuje minimální hustotu sběrné sítě a další závazky, které vyplývají z evropské směrnice.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont