UVAŘTE SI S NÁMI: SMETANOVÉ KROUPOTO S HOUBAMI

UVAŘTE SI S NÁMI: SMETANOVÉ KROUPOTO S HOUBAMI

02.01.2019 | Vyzkoušejte tradiční recepty, ale nechte se inspirovat i něčím novým. Recepty budou o to chutnější, když je doplníte výrobky oceněnými značkami kvality.

Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna. Kromě klasické zabijačky, která se bez krup prakticky neobejde, se ale z českého jídelníčku téměř vytratily, což je velká škoda, protože jsou kaloricky nenáročné a velmi chutné. Pokud máte rádi rizoto, smetanové krupoto s houbami a bílým vínem vám bude chutnat určitě. Navíc je velmi snadné na přípravu.

Ingredience: 350 g krup 1 cibule 4 stroužky česneku 1 snítka tymiánu ½ lžičky drceného kmína 700 ml vývaru 150 ml 30% smetany 200 ml bílého vína (+ 50 ml na podlití hub) 250 g hřibů 80 g másla 70 g sýra Grand Moravia 2 kapky kmínového oleje sůl, pepř

TIP! Pokud neradi cedíte kmín mezi zuby, zkuste kvalitní silný kmínový olej z Petrávče, který získal ocenění Regionální potravinou. Stačí jen pár kapek.

Postup: Kroupy nasypte do mísy, zalijte vodou a nechte máčet asi 4 hodiny. Poté je sceďte. V hlubší pánvi rozehřejte polovinu másla spolu s kmínovým olejem a nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přisypte kroupy, vše podlijte vínem, promíchejte a nechte z vína vyvařit alkohol. Zalijte kroupy vývarem, přidejte celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a vařte do změknutí (asi 45 min). Na závěr vaření přilijte smetanu a vše svařte do zhoustnutí. Poté vyjměte tymián, odstavte a vmíchejte nastrouhaný sýr. Houby nakrájejte na čtvrtiny a orestujte je na zbylém másle spolu s kmínem. Podlijte vínem, osolte je a opepřete. Orestované houby podávejte na kroupotu.

STŘIHNĚTE SI KVALITU A VYHRAJTE ŠKODU KAROQ

První ze tří soutěžních vozů, s titulem Auto roku 2018 v ČR, už má svého majitele! Ve hře jsou další dva automobily ŠKODA KAROQ a mnoho jiných atraktivních cen. Nakupujte potraviny označené logy kvality a soutěžte až do 3. 2. 2019. Herní kartu si stáhnete na www.akademiekvality.cz, kde se dozvíte více informací.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

„Vyvoněná“ sýrová pochoutka

19.04.2017 | Rádi si dopřáváte jednu z nejaromatičtějších sýrových pochoutek - Romadur? Chcete se o něm dozvědět nějaké zajímavosti? Tak čtěte dále a my vás necháme nahlédnout pod „madeťáckou“ pokličku.

Vánoční mlsání trochu jinak

22.12.2017 | Mlsáte rádi, ale už vás nebaví vanilkové rohlíčky, včelí úly či pracny? Nebo baví, ale chcete na vánoční tabuli zařadit i něco zdravého? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli „ano“, zkuste nové recepty s netradiční ingrediencí.

UPEČTE SI S NÁMI: SUŠENKOVÍ SNĚHULÁCI

02.01.2019 | Vyzkoušejte tradiční recepty, ale nechte se inspirovat i něčím novým. Recepty budou o to chutnější, když je doplníte výrobky oceněnými značkami kvality.

Aktuální číslo

V prodeji od 31. 12.