Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

23.05.2019 Jana Čiháková

Jaké jsou tedy hlavní výhody domácího chleba? Jednoznačně jeho chuť, která je přirozeně bohatá a výrazná. Vždy je nejlepší připravit jej z bio ingrediencí, které pocházejí z ekologického zemědělství. Máte tak jistotu, že obilí, z něhož je bio mouka vyrobená, neobsahuje žádná rezidua pesticidů.

Ekozemědělci totiž namísto postřiků a umělých hnojiv nebo geneticky modifikovaných organismů sází na osevní postup a přirozené hnojení hnojem či kompostem, čímž přispívají k ochraně naší půdy a nenarušují kvalitu vodních toků.

Kváskový chleba obsahuje zdraví prospěšné organické kyseliny. Čím kvalitnější mouku použijete, tím vyšší výživovou hodnotu, v podobě minerálů a dalších živin navíc, bude bochník mít. Další výhodou je také přirozená trvanlivost, v sáčku či lněné utěrce si na pečivo žádná plíseň netroufne. Čím víc kousků upečete, tím více pak můžete různě experimentovat a chleba tak může být pokaždé jiný, nemluvě o soběstačnosti.

Budete potřebovat: 

1 kg mouky (hladká pšeničná bio mouka), 0,6 l vody,  kvas, 30 g soli

Postup:

Vše spojte dohromady bez hnětení tak, aby se vytvořilo těsto a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu těsto kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15°C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší). Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s těstem zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200°C.

Pokud používáte bio mouku, musíte počítat s nižší tvorbou lepku, takže těsto lépe zpracujte a zacházejte s ním opatrně,“ upozornil kuchař Hugo Hromas a dodal, že odměnou je bohatší chuť střídy a ořechová vůně. V případě, že chcete míchat pšeničnou mouku se žitnou, vypracujte nejdříve pšeničnou, a nakonec přidejte žitnou, která ale může tvořit maximálně jednu třetinu z celkového množství.


Mohlo by vás zajímat

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

„Langošův" langoš v rámci Dobrojídla v restauraci Červený Jelen pomůže Hospici svatého Lazara

26.02.2024 | Prvním letošním „dobroexternistou“ v restauraci Červený Jelen je Jiří Langmajer. Oblíbený herec v rámci originálního charitativního projektu Dobrojídlo společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravil delikátní chod.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.