Tři výrobci a prodejci nápojů umožňují třídit plechovky

Tři výrobci a prodejci nápojů umožňují třídit plechovky

30. 11. 2018 | Česká asociace WIACA (Wine in a Can Association) dnes odstartovala kampaň za recyklaci nápojových plechovek. Její tři členové - výrobci a prodejci nápojů Secco+, Vi Wine a Smarty - poskytují možnost vrátit plechovky na vybraných prodejních místech a současně i vratnou zálohu.

Vytříděné plechovky členové asociace na vlastní náklady dopraví do recyklačního zařízení v zahraničí. V dnešní tiskové zprávě to sdělila WIACA.

V České republice podobné zařízení není, plechovky se speciálně nerecyklují. Kampaň s názvem #replechuj má být příkladem pro největší výrobce piva, nealkoholických či energetických nápojů. Tři členské společnosti podle WIACA ročně emitují statisíce plechovek. Roční produkce při započtení plechovek od piv a dalších nápojů v ČR je v řádech desítek milionů.

"Hliníku, ze kterého se plechovky vyrábějí, je na planetě omezené množství. Jako národ, natož lidstvo, si tedy nemůžeme dovolit s ním jen tak plýtvat a kvůli jeho získávání ničit životní prostředí. Přesně kvůli tomu jsme se rozhodli na vlastní náklady, bez dotací či pomoci státu, tuto iniciativu zrealizovat, abychom veřejnosti ukázali, že společně můžeme věci změnit k lepšímu a být o něco zodpovědnější," uvedla Jana Drozdová, ředitelka provozu společnosti Vi Wine a předsedkyně WIACA.

Na vybraných prodejnách produktů WIACA jsou tak ode dneška speciální koše na plechovky. Pro posílení motivace zákazníků asociace chce zavést vratnou jednokorunovou zálohu na své produkty, kterou zákazníci obdrží po vytřídění plechovky.

Recyklace je podle asociace na rozdíl od papíru, plastu či skla bezztrátová. "Plechovky je totiž možné recyklovat jedna k jedné. Od momentu, co prázdnou plechovku vytřídíte, to trvá přibližně osm týdnů, než z té samé zrecyklované plechovky pijete znovu. Tento proces recyklace lze navíc opakovat prakticky donekonečna," uvedla asociace.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Vánoční moučníky a sušenky z tvarůžků jdou na dračku

10. 12. 2018 | Několik stovek netradičních vánočních moučníků a svátečních balení sušenek s příchutí olomouckých tvarůžků prodají týdně cukrárny v Lošticích na Šumpersku a Olomouci.

Češi loni snědli nejvíc drůbežího masa od roku 1948

4. 12. 2018 | Spotřeba masa v Česku se loni meziročně nezměnila, když zůstala na 80,3 kilogramu na osobu. O půl kilogramu (tedy o 1,8 procenta) na 27,3 kg se však zvýšila spotřeba drůbežího masa a byla nejvyšší od počátku měření, které začalo v roce 1948, informovala dnes na tiskové konferenci Renata Vodičková z oddělení statistiky zemědělství Českého statistického úřadu. Naopak lidé snědli méně vepřového a hovězího.

Kapra lze podle šéfa asociace kuchařů po nařezání jíst i s kostmi

8. 12. 2018 | Vánoční večeře nemusí kvůli rybím kostičkám skončit na pohotovosti a kapr nemusí být jen svátečním pokrmem.

Aktuální číslo

V prodeji od 26. 11.