Trhy se vracejí! Některá místa zahajují činnost už dnes

Trhy se vracejí! Některá místa zahajují činnost už dnes

12.04.2021 Jana Čiháková

V souladu s vládním rozvolněním opatření proti covidu-19 se otevřou farmářské trhy, a to na většině obvyklých míst. Jak to bude vypadat v Praze, Opavě nebo třeba v Liberci?

Trhy byly zakázány od konce ledna, před tím bylo jejich fungování omezeno pravidly o vzdálenostech mezi stánky, dostupnosti dezinfekce či počtu lidí na plochu. Obdobná omezení budou platit i od pondělí - odstupy mezi prodejními místy budou muset být nejméně dvoumetrové a v jeden čas nebude moci v tržnici být více než jedna osoba na 15 metrů čtverečních plochy. Povolen nebude prodej občerstvení nebo umístění stolů a míst k sezení.

Po Praze si nakoupíte už dnes

Jak ČTK zjistila z webových stránek provozovatelů, v pondělí se otevřou trhy v Praze na Tylově náměstí a v holešovické tržnici, následovat bude v úterý například tržnice na Kubánském náměstí, ve středu na náměstí Jiřího z Poděbrad a v sobotu se otevřou trhy na podskalské náplavce a na Vítězném náměstí.

Vláda v úterý rozhodla, že kromě některých obchodů se od pondělí budou moci otevřít právě i farmářská tržiště. Od 12. dubna kabinet počítá i s ukončením nouzového stavu, v důsledku kterého skončí zákaz cest mezi okresy. Do škol se také začnou vracet ve střídavé výuce žáci prvního stupně základních škol a do školek předškoláci.

Trhy se budou podle informací provozovatelů konat v běžných termínech, ty na Tylově náměstí a v hale 22 Pražské tržnice jako jedny z mála fungují denně, takže začnou už v pondělí. Na náměstí Jiřího z Poděbrad budou stánky standardně otevřeny od středy do soboty. V sobotu se vrátí i trhy na náplavce, které organizuje spolek Archetyp.

V sobotu se otevře také tržiště na Řezáčově náměstí a od úterý trhy na Kubánském náměstí ve Vršovicích. Dále například v úterý otevře tržnice u metra Ládví, naopak ta na Jižním Městě se otevře až 21. dubna.

V Praze je farmářských tržišť řada, ty na podskalské náplavce fungují už přes deset let. Kromě zmíněných se další tržnice nacházejí například na Andělu, v Holešovicích, na Pankráci, na Barrandově či v Modřanech.

Liberec otevře ve středu a na dva dny

Farmářské trhy v Liberci začnou ve středu 14. dubna. Zatímco v minulých letech se konaly vždy jen ve čtvrtek, od letošního roku budou vždy dva dny v týdnu - ve středu a ve čtvrtek. Zatím tam ale budou chybět třeba prodejci keramiky nebo košíkáři. Obnovení farmářských trhů od pondělí 12. dubna schválila vláda v úterý. Mohou tam být jen ti, kdo jsou vyjmenováni v usnesení, mohou tam pouze lidi, kteří zpracovávají potraviny, a nesmí se prodávat občerstvení, řekl dnes ČTK organizátor libereckých trhů Ondřej Červinka.

Podle původních plánů měly farmářské trhy u liberecké radnice začít už ve čtvrtek 4. března, koronavirová opatření ale plány organizátorů i farmářů zhatila. Zrušit museli i ty Velikonoční, které plánovali od 26. března. "Podmínky jsou teď malinko mírnější, než byly na podzim, kdy jsme museli mít čtyřmetrové rozestupy mezi stánky, teď stačí dvoumetrové," řekl. Na středu už má nasmlouvaných 11 prodejců. "Ještě se to ale může změnit, mohou nějací přibýt, nebo ubýt," poznamenal Červinka.

"Prodej na farmářských trzích je z mého pohledu v daleko bezpečnějším prostředí než někde v supermarketu," řekl také Červinka. Lidé navíc mají podle něj o trhy zájem, i na základě jejich poptávky proto budou letos dvoudenní. "Kvůli nejistotě a měnícím se pravidlům už ale někteří farmáři své podnikání přerušili a nechali se zaměstnat ve fabrikách, aby měli alespoň nějakou jistotu," dodal.

Od středy se rozjede i Opava

Farmářské trhy v Opavě začnou 14. dubna. Kvůli epidemii koronaviru a vládním opatřením bude jejich zahájení o měsíc opožděné. Jejich provozovatel Martin Žižlavský ale vítá dnešní rozhodnutí vlády, podle nějž mohou farmářské trhy obnovit provoz od 12 dubna. Zájem prodejců o místa i kupujících o zboží podle něj bude velký. Žižlavský to dnes řekl ČTK.

"Trhy zahájíme ve středu 14. dubna. Konat se pak budou třikrát týdně," řekl. Na nákupy budou moct Opavané a návštěvníci města podle něj vyrazit vždy ve středu a v pátek, kdy budou trhy otevřeny od 06:00 do 14:00, v sobotu bude jejich provoz o dvě hodiny kratší.

"Mohlo se sice začít dříve. Jsem ale rád, že už se to podařilo prosadit. Jsem v kontaktu s naší asociací a vím, že tlak byl velký," řekl.

Původně měly farmářské trhy v Opavě začít 15. března. "Ty by byly součástí těch velikonočních. Ale i ty jsme museli zrušit," řekl Žižlavský. Podle něj se současná situace nepodepíše na zájmu prodejců. "Ti, co jezdí stabilně, dorazí. Předpokládám, že přijedou i ti, kteří neprodávají pravidelně. Všichni budou chtít dohnat ztrátu a prodat to, co doma mají," doplnil.

Text Jana Tobrmanová Čiháková a ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

LETOŠNÍ PEČENÍ CUKROVÍ BUDE "NÁŘEZ". PO CUKRU, MÁSLE A MOUCE ŠPLHÁ CENA KAKAA

26.10.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88.000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.