Trhy ještě nejsou zcela bez rizik. Inspekce varuje před špatnou teplotou i kontaminací

Trhy ještě nejsou zcela bez rizik. Inspekce varuje před špatnou teplotou i kontaminací

28.07.2021 | Státní veterinární správa (SVS) v rámci své dozorové činnosti dlouhodobě kontroluje také prodej potravin živočišného původu na farmářských trzích. Přestože se počet závad při tomto druhu prodeje z dlouhodobého hlediska snižuje, je v porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru stále poměrně vysoký.

V prvním pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli bezmála 170 kontrol prodejců na trzích. Závadu zjistili u sedmnácti procent z nich. V letním počasí nebezpečí spojená se stánkovým prodejem masných či mléčných produktů výrazně stoupají. Podstatná část kontrol proto připadá právě na toto období.

Nejčastějším prohřeškem v dosavadním průběhu roku je porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe. Mezi ně patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Dalším frekventovaným porušením jsou chyby v označování nabízených potravin, porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží. V prvním pololetí loňského roku provedli veterinární inspektoři na trzích 209 kontrol z toho při 21 z nich zjistili nějakou závadu. Pořadí nejčastějších závad bylo obdobné jako letos.

S teplem sílí i problémy

"Velmi závažné zdravotní důsledky zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení produktů. Povinností prodejců na trzích je udržovat zboží při stanovených teplotách. Na tuto skutečnost se při kontrolách veterinární inspektoři zejména v horkých dnech soustřeďují,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V Praze, kde se vyskytuje největší počet farmářských trhů, provedla SVS v první polovině letošního roku 48 kontrol prodejců na farmářských trzích, nějakou závadu zjistili u devíti z nich. „Nejčastějším problémem byly závady při manipulaci s nabízenými produkty a také chybějící či nedostatečné označení zboží. Někteří prodejci nedodrželi teploty potravin či prodávali zboží nejasného původu,“ sdělila ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze Kateřina Březinová.

Za celý loňský rok bylo ze strany SVS na trzích provedeno 430 kontrol, což bylo meziročně o 23 procent méně. Pokles počtu kontrol jednoznačně souvisel s pandemií COVID-19. Alespoň jednu závadu zjistili veterinární inspektoři loni v 57 případech. Podíl kontrol se závadou dosáhl podobně jako v roce 2019 zhruba třináct procent. Výše uložených pokut v roce 2020 přesáhla 370 000 Kč. Mezi nejčastější závady patřilo zejména porušení správné výrobní a hygienické praxe, mezi tato pochybení spadá například nedostatečná ochrana produktů vůči vnější kontaminaci či nedodržení teplotního řetězce a označování výrobků. „Pravidelné kontroly farmářských trhů významně přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny živočišného původu. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců,“ uzavřel Semerád.

Zdroj SVS, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Míšánek tvaroh a Oveska z Kunína vládnou inovacím!

15.09.2021 | Nejlepší inovací mezi potravinami letos prošel Míšánek tvaroh od Unileveru. Jde o zmenšenou dětskou variantu výrobku bez kakaové polevy, přidaných barviva a aromat. Dnes to novinářům sdělili zástupci Potravinářské komory na tiskové konferenci, která se zabývala snahou o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách.

Sedmikrásky nejsou jen na parádu + tipy, co si venku ještě nasbírat

07.06.2021 | Jedním z mnoha důsledků pandemie koronaviru je všeobecná snaha spotřebitelů posilovat imunitu, například prostřednictvím sbíraných nebo nakupovaných bylinek. Ze dvou zmíněných alternativ je přitom vhodnějším řešením ta první, tedy aktivní sběr i proto, že samotný pobyt v přírodě je prostředkem k posilování imunity také.

Stát chce finančně pomoci zvyšování produkce ryb v tuzemsku

13.09.2021 | Stát chce finančně pomoci tuzemskému rybářství tak, aby celková produkce ryb v Česku do roku 2030 stoupla ze současných zhruba 20 000 tun ročně. Podle odhadů ministerstva by mohlo jít o nárůst o 0,4 až dvě procenta, hlavně díky budování nových kapacit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont