Třetina lidí trpí nedostatkem hořčíku. Poznáte, že se to týká i vás?

Třetina lidí trpí nedostatkem hořčíku. Poznáte, že se to týká i vás?

21.07.2020 Jana Čiháková

Hořčík nebo také magnesium je důležitým minerálem v našem těle. I přesto jej však třetina Čechů nemá dostatek. Nízkou hladinu hořčíku v těle způsobuje nevyváženost stravy i velké množství stresu. Nedostatek magnesia nás pak trápí například v podobě křečí.

„Hořčík je důležitým a zároveň čtvrtým nejčastějším minerálem v našem těle. Stará se o více než 300 enzymů regulujících metabolické procesy v lidském organismu. Zvýšený příjem hořčíku je vhodný zejména při větší psychické i fyzické námaze,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny. Hořčík totiž pomáhá našemu tělu se stresovými situacemi. Mimoto má také pozitivní vliv na srdeční rytmus či na tvorbu ochranných látek pro naše tělo. Svou nezastupitelnou roli si vydobyl i díky kontrole srážení krve a činnosti střev, močového měchýře či žlučníku.

Když je málo magnézia...

Na dostatečný příjem tohoto minerálu s opravdu pestrými pozitivními účinky by se měli zaměřit zejména lidé s psychickou zátěží, ti, kteří zažívají stres, ženy v menopauze, lidé pracující ve fyzicky náročném povolání, sportovci, kteří mají větší fyzický výdej, a těhotné a kojící ženy. I přesto, že tyto kategorie zahrnují velké množství lidí, setkává se v Česku s nedostatkem hořčíku až třetina obyvatel. „S vysokým nedostatkem hořčíku se potýkají i lidé s cukrovkou. Jeho nedostatečné množství se projevuje často například ve formě známých křečí nohou. Hořčík má totiž relaxační účinky na naše svaly. Pokud se chceme věnovat fyzickým aktivitám, je důležité si hlídat dostatek tohoto minerálu,“ doplňuje Ing. Bohumil Hlavatý.

Kde hledat?

Doporučená denní dávka hořčíku je pro dospělé 420 mg pro muže a 320 mg pro ženy. Odkud tedy tento důležitý minerál získáme? Je důležité pamatovat na to, že z přijatého hořčíku vstřebá naše tělo jen menší část. Vstřebávání hořčíku brání potraviny s vyšším obsahem fosfátu, zinku a vápníku, jako například průmyslově vyráběné potraviny, sladkosti či tavené sýry, vyšší příjem tuků a sacharidů nebo nedostatek vitaminů B1, B2 a B6.

Dostatečného příjmu hořčíku bychom měli dosáhnout díky pestré stravě, zejména bohaté na luštěniny, celozrnné produkty, ale i ořechy či zeleninu a kakao. Vyměňte tak příště sladkou sušenku za celozrnnou svačinu či alespoň kus čerstvého ovoce. Pokud si nejste jisti dostatečným množstvím hořčíku ve vašem těle, sáhněte po doplňcích stravy, které vám pomohou se o adekvátní příjem postarat.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.