Tradiční dražba obřích tuňáků: Letos se ryba prodala za 400 milionů

Tradiční dražba obřích tuňáků: Letos se ryba prodala za 400 milionů

06.01.2020 Jana Čiháková

Na tradiční novoroční aukci ryb se v Tokiu prodal 276 kilogramů vážící tuňák za 193 milionů jenů (přes 40 milionů Kč). Šlo o druhou nejvyšší částku, za níž kdy byla ryba na této akci vydražena, loni se téměř stejně velký tuňák prodal za 334 milionů jenů.

Obří tuňák obecný se v letošní první aukci v Tokiu prodal za 193,2 milionu jenů (40,6 milionu Kč), což je historicky druhá nejvyšší částka. Majitelem ryby vážící 276 kilogramů se stala firma Kiyomura, provozovatel řetězce sushi restaurací Sushizanmai, napsala agentura Kjódó.

Loni se tuňák při první novoroční aukci vydražil za rekordních 333,6 milionu jenů. I tehdy jej získal majitel řetězce restaurací Sushizanmai. Cena za kilogram činila 700 000 jenů (147 000 Kč). Cena zaplacená za kilogram ryby při novoroční aukci ale neodpovídá skutečné hodnotě rybího masa. První aukce v novém roce je v Japonsku spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné ceně rybího masa.

Rituál aukce

Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédnou gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolují jejich kvalitu. Aukce začíná po páté hodině ranní místního času zazvoněním na zvonky. Letos bylo v nabídce 72 tuňáků.

Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích tedy také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit počty této ryby ve světových mořích.

Loňský rekordní nákup uskutečnil majitel řetězce suši restaurací Kijoši Kimura, právě on v neděli opět získal nejdražší exemplář tuňáka obecného, za nějž zaplatil kolem 700.000 jenů (147 000 Kč) za jeden kilogram.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.