Toto si koupit nechcete, přesto byly zkažené ryby určeny k prodeji

Toto si koupit nechcete, přesto byly zkažené ryby určeny k prodeji

26.08.2020 Jana Čiháková

Veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Přepravci nyní hrozí pokuta 50 milionů korun, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Většinou se ale ukládá řádově nižší. Zadržené potraviny inspektor zlikvidoval.

"Inspektora SVS přivolala na místo hlídka Celního úřadu pro Jihočeský kraj, která při kontrole dodávky řízené cizincem zachytila podezřelou zásilku. Jak se ukázalo, původně na ledu uložené produkty rybolovu měly v době kontroly nevyhovující teplotu, až šest stupňů Celsia, přičemž legislativa vyžaduje teplotu blízkou nule. Další část zásilky - původně hluboce zmražené produkty - viditelně tály a uvolňovaly tekutinu," uvedl Majer.

Kromě ryb byly v rozkládající se zásilce i chobotnice, olihně, krevety nebo mořští mlži. "Doklady, které na vyžádání řidič dodávky předložil, navíc působily nevěrohodným dojmem a neodpovídaly platným předpisům," řekl Majer.

Stejnou osobu již letos veterináři kontrolovali na základě podnětu ústeckých potravinářských inspektorů, kteří v červenci našli v Hrobčicích na Teplicku sklad 400 kilogramů mořských živočichů v nevhodných podmínkách. Ústečtí veterináři proto kontrolu v minulém týdnu zopakovali. "Při kontrole nebylo zjištěno, že by její činnost v současné době pokračovala," dodal Majer.


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.