To nejlepší na dosah ruky: Podpořte farmáře a pěstitele v okolí

To nejlepší na dosah ruky: Podpořte farmáře a pěstitele v okolí

01.07.2020 Jana Čiháková

Čerstvé jídlo od regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a dalších producentů propaguje nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Kromě drobných dodavatelů a výrobců cílí na podporu života na venkově. Aktivita je zaměřena na obyvatele Plzeňského kraje i turisty, jejichž zájem letos kraj očekává, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD).

Vznikla knížka s mapkou a seznamem téměř 90 farem a výrobců masa, mléka, vajec, medu, piva, pečiva, ovoce, zavařenin, čokolády, pražíren kávy a podobně. "Je to výběr těch nejšikovnějších. Mapa se samozřejmě bude nafukovat.

Pohybuji se v tomto oboru 12 let a 99 procent výrobců a jejich výrobků jsem osobně ochutnal. Vím nejen, jak to dělají, což je pro mě důležité, ale i jak to chutná a jak se chovají k zákazníkům," popsal jeden z hlavních tvůrců projektu a organizátor plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp ze sdružení Envic. "Smyslem projektu je odhalit ty nejlepší produkty, nejlepší jídlo z Plzeňského kraje. Nalákat a odhalit gastronomické krásy kraje," řekl. Výrobci v brožuře prodávají své výrobky doma, na farmářských trzích či ve farmářských obchodech. Řada z nich lidem dovolí si farmu prohlédnout a někteří nabízejí i ubytování.

Mapka top výrobců napoví

Podpora lokálních farmářů je důležitá nejen z pohledu lokální ekonomiky a udržení života na venkově, ale má význam i pro zdraví, tvrdí Popp. "Pokud jíte produkty, které jsou zpracované co nejblíže spotřebiteli, dorostou v tu chvíli, kdy dozrát mají, je to to nejzdravější, co člověk může jíst," řekl. Zájem o farmářské potraviny podle něj v posledních letech prudce roste, zejména mezi mladší generací. V populaci je 20 až 30 procent lidí, kteří vyhledávají tento typ potravin, podobně je to v zemích západní Evropy. Zájem o kvalitní lokální potraviny podle Poppa vzrostl i v době koronavirové krize. "Když lidé byli doma a byli nuceni vařit denně pro celou rodinu několik týdnů, zjistili, kolik co stojí a začali hledat kvalitnější produkty," řekl.

To potvrdila i Dana Bělová z Kozí farmy Dřevec na Plzeňsku. Farmu má vystudovaná stavařka osm let, čtyři roky vyrábí kozí sýry. Teď kolem 20 kilogramů denně a zájem ji donutil zvýšit produkci. Ze stáda 150 koz nadojí denně od 70 zvířat 200 litrů mléka. Během karantény se farma orientovala na délezrající sýry a díky internetu se přihlásilo více zákazníků. "A ti nám zůstali," řekla Bělová. Kontakt s lidmi a prodej sýrů na trzích nebo přímo na farmě je pro ni zásadní. "Osobní kontakt se zákazníky je základ spokojeného farmáře. To je celý týden práce a sobota je za odměnu. Naložíme plné přepravky, odvezeme je na trh, mluvíme s lidmi a dostáváme zpětnou vazbu, " dodala.


Mohlo by vás zajímat

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.