Těstoviny s mozzarellou na pět způsobů

Těstoviny s mozzarellou na pět způsobů

02.10.2015 Redakce

Netradiční recepty pro milovníky italské kuchyně

 

Těstoviny s Mozzarellou s cuketou, gorgonzolou a lískovými ořechy

 

Suroviny na 4 porce:

350 g těstovin typu Radiatori

1 malá oloupaná cibule

1 cuketa cca 250 g

150 g smetany 31%

80 g gorgonzoly Galbani

2 ks mozzarelly Galbani

200 ml kuřecího vývaru

4 lžíce olivového oleje

60 g lískových ořechů

 

Postup:

1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Ořechy nahrubo nadrtíme, nasypeme na plech a při 130°C upečeme dozlatova.

2. Mezitím opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a poté nakrájíme na plátky. V pánvi nahřejeme 2 lžíce olivového oleje, přisypeme plátky cukety, opečeme dozlatova a přendáme na plochou mísu.

3. V pánvi nahřejeme zbylý olej, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji za stálého míchání zesklovatět. Přidáme gorgonzolu a smetanu a mícháme, dokud se nerozpustí. Přilijeme polovinu vývaru a necháme zvolna vařit.

4. Když směs zhoustne, přilijeme zbylý vývar, povaříme, přidáme těstoviny, cuketu, pokrájenou mozzarellu, vše společně prohřejeme a podle chuti přisolíme. Rozdělíme na talíře a posypeme drcenými ořechy.

 

Těstoviny s Mozzarellou s dušeným fenyklem, rajčaty, olivami a kuřecím masem

 

Suroviny na 4 porce:

350 g těstovin typu Fiorelli

1 větší fenykl

75 g černých oliv

lžíce kaparů

4 větší rajčata

½ pomeranče

lžička drceného pepře

2 oloupané stroužky česneku

2 větvičky tymiánu

4 lžíce olivového oleje

2 ks kuřecích prsou

2 ks mozzarella Galbani

40 g parmezánu Galbani

sůl

 

Postup:

1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.  

2. Fenykl očistíme, zbavíme oschlých konců stonků a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme a oloupeme. Z pomeranče odkrojíme dva plátky kůry bez bílé dužiny a nakrájíme je na nudličky. Šťávu vymačkáme do misky.

3. V oleji krátce orestujeme fenykl, přidáme česnek, sůl, zalijeme trochou vody, přidáme pomerančovou šťávu s kůrou, pokrájená rajčata, opláchnuté větvičky tymiánu a krátce podusíme.

4. Prsíčka nakrájíme na kostky, osolíme a zprudka ze všech stran opečeme na pánvi s olejem, nasypeme k dušenému základu a promícháme.

5. Přidáme nakrájené olivy a kapary, uvařené těstoviny a pokrájenou mozzarellu. Krátce vše prohřejeme a podle potřeby přisolíme. Rozdělíme na talíře a doplnime hoblinami parmezánu.

 

Cannelloni s Mozzarellou, čokoládovo-oříškovým krémem, ricottou a banány

 

Suroviny na 4 porce:

180 g čokoládovo-oříškového krému

3 banány

50 g másla

50 g hnědého cukru

lžíce citrónové šťávy

2 ks mozzarelly Galbani

250 g ricotty Galbani

50 g drcených piškotů

50 g cukru

150 g smetany 31%

2 vejce

moučkový cukr na posypání

máslo na vytření formy

 

Postup:

1. Mozzarellu nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu rozpálíme na 170°C. V míse smícháme ricottu s čokoládovo-oříškovým krémem, třetinou mozzarelly, piškoty a naplníme do cukrářského sáčku se širší, hladkou trubičkou. V druhé misce smícháme vejce se smetanou a cukrem. Banány oloupeme, nakrájíme na plátky, smícháme s citrónovou šťávou a hnědým cukrem.

2. Pekáček vyložíme pečícím papírem a vytřeme máslem. Cannellloni namočíme jednotlivě na 15 vteřin do horké vody, vyndáme a necháme okapat. Naplníme cukrářským sáčkem a klademe vedle sebe do pekáčku.

3. Navrch poklademe banány, zasypeme zbylou mozzarellou, zalijeme smetanou s vejci a cukrem, zakryjeme alobalem a dáme do trouby.  Pečeme asi 25 minut. Odstraníme alobal a dopečeme dalších 10 – 15 minut, aby povrch zezlátl.

 

Těstoviny s Mozzarellou s dušenými sušenými švestkami, mascarpone, ořechovou drobenkou

 

350 g těstovin typu Fettuccelle

2 ks mozzarelly Galbani

150 g mascarpone Galbani

120 g sušených švestek

100 ml červeného vína

100 ml vody

40 g cukru

1 pomeranč

1 ks skořice

5 ks hřebíčků

3 plátky toastového chleba

40 g vlašských ořechů

70 g másla

30 g jemného krupicového cukru

moučkový cukr na posypání

 

Postup:

1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

2. V rendlíku přivedeme k varu červené víno s vodou, cukrem, šťávou z pomeranče a lžičku strouhané pomerančové kůry. Přidáme koření a vaříme zvolna asi 5 minut. Přidáme švestky a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby doléváme malé množství vody.

3. V sekacím strojku nasekáme nejprve ořechy najemno a nasypeme do misky. Potom nasekáme pokrájené plátky toastového chleba na hrubou drobenku. V pánvi nahřejeme 30 g másla, přisypeme drobenku a za stálého míchání necháme zezlátnout. Přisypeme cukr, ořechy a společně zahříváme, dokud se cukr nezačne tavit a odstavíme.

4. K dušeným švestkám přimícháme mascarpone a odstavíme.  Na talíře rozdělíme horké těstoviny, přidáme švestky, nastrouhanou mozzarellu a posypeme ochucenou drobenkou. Podle chuti ještě pokapeme rozpuštěným zbylým máslem a pocukrujeme.

 

Těstoviny s Mozzarellou s grilovaným lilkem, rajčaty, kapary a rozinkami

 

Suroviny na 4 porce:

350 g těstovin typu Messicani

mozzarella Galbani

1 větší lilek

1 střední cibule

1 plechovka sterilovaných rajčat

50 g zelených oliv

3 lžíce rozinek

olivový olej extra virgin

sůl

2 stroužky česneku

40 g strouhaného parmezánu Galbani

2 lžíce kaparů

 

Postup:

1. Těstoviny nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme al dente. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.  

2. Lilek opláchneme, zbavíme nejedlých částí a nakrájíme na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. V míse promícháme lilek s 30 g oleje, rozložíme na plech a dáme do trouby nahřáté na 190°C. Pečeme dozlatova.

4. V kastrolu nahřejeme 3 lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli s rozinkami. Přidáme rajčata, kapary, pokrájený česnek, olivy, osolíme a krátce podusíme. Přidáme lilek, promícháme a vše zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody, přidáme těstoviny, pokrájenou mozzarellu a společně krátce prohřejeme. Rozdělíme na talíře a doplníme strouhaným parmezánem.

 


Mohlo by vás zajímat

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.