Těstoviny, rýže, luštěniny a paštiky rychle mizí z regálů. Důvod? Koronavirus!

Těstoviny, rýže, luštěniny a paštiky rychle mizí z regálů. Důvod? Koronavirus!

27.02.2020 Jana Čiháková

Tuzemské potravinářské řetězce i internetoví prodejci potravin zaznamenali zvýšený zájem zákazníků o některé trvanlivé potraviny. Zvýšenou poptávku přičítají šířícímu se koronaviru v okolních státech.

Obchodníci provozující kamenné prodejny mají většinou dostatečné zásoby, e-shop Rohlík.cz ale zákazníky na svém webu informuje o nedostupnosti některého zboží.

Síť Tesco hlásí vyšší poptávku po těstovinách, rýži, mouce, konzervách a olejích. "Nárůsty prodejů jsou v desítkách procent," řekl ČTK mluvčí prodejen Tesco Václav Koukolíček. Hypermarkety Globus zaznamenaly podle vedoucí korporátní komunikace Rity Gabrielové zvýšený zájem o některé trvanlivé potraviny v posledních hodinách. "Stále však věříme, že není důvod k panice, jak zaznívá v dnešním prohlášení Světové zdravotnické organizace. Dnes i v dalších dnech podnikneme dostatečná opatření k tomu, abychom uspokojili poptávku našich zákazníků i dostatečně zabezpečili případnou ochranu našich zaměstnanců," doplnila Gabrielová.

Zbyde na všechny?

Vyšší poptávku po trvanlivých potravinách eviduje také společnost Kaufland. "U těchto produktů může dojít ke krátkodobému nedostatku. Ve spolupráci s našimi dodavateli pracujeme intenzivně na tom, aby byla zajištěna dostupnost zboží v našem řetězci," řekla mluvčí Kauflandu ČR Renata Maierl. Zvýšené prodeje o desítky procent hlásí také prodejny Albert, a to u olejů, mouky, rýže, těstovin a dalších suchých potravin. "Zvyšujeme objednávky do obchodů a závozy zboží. Předpokládáme, že zvýšený zájem potrvá pouze několik dní, než se zákazníci dostatečně předzásobí," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Majitel e-shopu Rohlík.cz Tomáš Čupr řekl, že u paštik, luštěnin, těstovin či dětských výživ zaznamenali pětkrát vyšší prodeje. Zboží, které prodají běžně za týden, lidé nakoupili za den, uvedl. Nové zásoby by měl Rohlík.cz mít už ve čtvrtek, do pátku slibuje zásobu na mnoho týdnů. Zvýšený zájem o vybraný sortiment ČTK potvrdil také konkurenční e-shop Košík.cz.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.