Testovali jsme ořechy všeho druhu

Testovali jsme ořechy všeho druhu

03.05.2019 | Samy o sobě velké nejsou, ale ukrývají obrovské bohatství. Osvědčily se jako kvalitní zdroj energie, bílkovin, kvalitních tuků, ale i selenu, který preventivně chrání před civilizačními onemocněními. Než si však dáte obecně doporučovanou hrst denně, podívejte se, které ořechy se zasloužily místo na výsluní – tedy alespoň v našem testování.

Při pravidelné konzumaci ořechů dochází ale i ke snížení hladiny LDL cholesterolu, a to díky složení tuku a obsahu vlákniny, draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminu E, fytosterolů a fenolických sloučenin, resveratrolu a argininu. Abyste mohli čerpat „ořechové benefity",doporučuje se sníst denně 28 gramů. Nutriční význam mají všechny druhy ořechů: vlašské ořechy, para ořechy, kešu, lískové, pekanové, makadamia, mandle, pistácie a piniové oříšky. Pokud vám zde chybí arašídy, nejde o tiskovou chybu. Přestože o nich běžně mluvíme také jako o ořeších, spadají do kategorie luštěnin. Můžete si být ale jisti, že pozitivních účinků mají také na rozdávání.

Cenné oleje i vitamíny

Z výživového hlediska jsou suché skořápkové plody spíše minoritní komoditou konzumovanou jako pochutina. Doporučit jde mandle a lískové ořechy pro svůj vysoký obsah jinak nedostatkového a antioxidačně působícího vitamínu E, para ořechy pro nejvyšší obsah selenu a vlašské ořechy, pokud potřebujete podpořit pružnost cév (pozn. red.: tvrzení je možné použít pouze s upozorněním, že minimální konzumace vlašských ořechů je 30 g denně). 

Ostatní ořechy mají význam spíš díky vysokému obsahu olejů. Bohužel však tato skutečnost přináší i riziko žluknutí. Právě proto se doporučuje dát při koupi ořechů na jejich vůni. Ta musí být čistá, bez známek zatuchnutí. Žluknutí jde jen těžko zabránit. Když ale jádra ořechů lehce zavaříte, odstraníte kyslík a riziko zkázy se tak významně sníží. 

Co se dostává na pulty?

Uvádění ořechů do oběhu podléhá přísným kontrolám, a to právě kvůli rizikům spojených s aflatoxiny. Zvýšená pozornost se věnuje pistáciím a arašídům. Dle předpisů Evropské unie jsou do oběhu uvolněny až tehdy, kdy laboratorní rozbor úředně odebraného vzorku potvrdí zdravotní nezávadnost příslušné šarže. 

I my jsme se na kvalitu ořechů zaměřili a otestovali 13 výrobků: 5x lískové ořechy a 8x vlašské ořechy. Jako analytické parametry byly zvoleny rezidua pesticidů, obsah mykotoxinů, přítomnost plísní a potencionálně toxinogenních plísní, obsah vlhkosti a samozřejmě podíly celých jader a úlomků. U žádného vzorku nebyla rezidua vybraných pesticidů detekována. Soulad s platnou legislativou byl nalezen i pro mykotoxiny, plísně a potencionálně toxinogenní plísně. Parametr obsah vlhkosti jak pro vlašské ořechy (maximálně 5 %) a pro lískové ořechy (maximálně 6 %) byl splněn u všech vzorků. 

Velmi uspokojivě pak dopadlo i senzorické posouzení. Porotu uspokojil podíl složek: pro jádra lískových ořechů se pohyboval od 97,5 % do 100 %, u vlašských ořechů se podíly ½ jádra pohybovaly od 9,9 % do maximální hodnoty 73,8 %. Celkově si lépe vedly lískové ořechy. 

Dobrou zprávou pro nás konzumenty je skutečnost, že všechny výrobky splnily parametry dané platnou legislativou týkající se zdravotní nezávadnosti. V případě senzorického hodnocení – parametry složení – celá jádra, ½ jader a drť (pro lískové ořechy nebo ½ jader, ¼ a 1/8 jader a drť(pro vlašské ořechy), zde můžeme být spokojeni z lískových ořechů. U vlašských ořechů byly nalezeny vyšší podíly úlomků a drtě. 


PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Bramborový salát mezi generacemi: tradiční recept vs kapary a slanina

04.12.2019 | Brambory, okurky, majonéza, vajíčka, cibule, mrkev, hrášek a hořčice, to je osm základních surovin, které potřebujeme pro přípravu salátu, který chystá většina Čechů.

Test játrových paštik: Konzervanty se už nenosí

22.10.2019 | Přestože jsou paštiky považovány v mnoha zemích za delikatesu, u mnoha českých spotřebitelů mají pověst potravin, do kterých se semelou levné „zbytky“ po zpracování kvalitnějších masných výrobků. Což je ostatně škoda. Náš test ukázal, že někteří výrobci mají recepty na „játrovku“ tak propracované, že by s přehledem zvládly oslovit i francouzského gurmána.

Test chlebů: Dát šanci těm žitným se vyplatí!

29.08.2019 | Většina z nás sahá po pšeničných chlebech, ty žitné ale mají v našem jídelníčku větší význam. Obsahují kvalitní pentozany, které přispívají k normální funkci zažívání. Deset žitných chlebů jsme také otestovali, přičemž jsme se zaměřili zejména na nositele značek kvality. Výsledky nás překvapily v mnoha ohledech. Který chléb si nakonec odnesl zlatou medaili?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont