Test burčáků: Z dva a čtyřiceti vzorků zatím nevyhověl pouze jeden

Test burčáků: Z dva a čtyřiceti vzorků zatím nevyhověl pouze jeden

18.09.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos zkontrolovali na sto prodejen burčáku, odebrali 42 vzorků buď českého nebo zahraničního částečně zkvašeného moštu, chyba se ale našla pouze v jednom vzorku.

Pod Pavla Kopřivy, tiskového mluvčího SZPI, však třeba přihlédnout k faktu, že testy trvají až šest týdnů, další chyby se tak ještě můžou prokázat. Inspektoři se dnes v ukázce kontroly pro média podívali do pražské vinotéky Noelka v blízkosti náměstí Jiřího z Poděbrad, kde pochybení nezjistili. Poté dorazili do foyer metra na I. P. Pavlova. Tam prodavačka nabízela pod cedulkou burčák bílý nápoj z maďarských hroznů, což legislativa neumožňuje.

Co je burčák?

Za burčák lze označit pouze nápoj z českých a moravských surovin. Navíc ve stánku neměla průvodní doklady k výrobku, člověk jednající za firmu pak inspektorům po telefonu řekl, že se na prodejnu nedostaví. Prodavačka také nabízela maliny, které byly označené jako německé i polské, což je podle inspekce také problematické.

Postihu se podle mluvčího SZPI nevyhnou ani ti prodejci, kteří nabízejí zahraniční částečně zkvašený mošt pod některou alternativou názvu burčák, například když na informační ceduli napíšou "Burčáááák". V méně závažných případech inspekce ukládá pokutu v řádu desítek tisíc korun, v závažných a pro zdraví nebezpečných nálezech je možné uložit až 50milionovou pokutu, dodal Kopřiva.

Kontroluje se zejmna množství přidané vody a cukru

Všechny odebrané vzorky analyzuje brněnská laboratoři SZPI. Používá k tomu nukleární magnetickou rezonanci a hmotnostní spektrometr izotopových poměrů. "Hmotnostní spektrometr slouží ke zjištění přidané vody. Podle vinařského zákona nesmí nejen burčák, ale ani víno obsahovat jinou vodu než tu obsaženou v hroznech. Ta má zcela jiné parametry než voda ve vodovodním řadu," řekl vedoucí oddělení izotopových analýz Kamil Kolář.

Nukleární magnetická rezonance umí rozeznat, zda byl do burčáku nebo vína přidán cukr nad povolený limit. Podle předpisů pouze dvě procenta celkového alkoholu smí pocházet z přidaného cukru.

Zároveň odborníci zjišťují, zda burčák pochází opravdu z hroznů z České republiky. Pomocí analýzy izotopů uhlíku, vodíku a kyslíku dokážou stanovit, odkud použité hrozny pocházely.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Dnešní "taveňáky" taví staré předsudky: Který vyhrál v našem testu?

05.03.2019 | Taveňáky“ patří k potravinám, které nemají zrovna dobrou pověst. Mezi spotřebiteli ještě stále přežívají několik let staré mýty. Přitom je to škoda. Náš test totiž ukázal, že se nad nimi nemusí stahovat mračna. Dnešní tavené sýry vynikají nejen svou chutí, ale i vysokou kvalitou.

Hledá se skutečně český dezert. Uhádnete, který to je?

16.10.2019 | Vídeňský sacher, francouzské éclair, italské tiramisu… Oblíbený sladký dezert má snad každý národ, mezi hranicemi původní země ale zůstal jen málokterý. Díky tomu si i my dnes můžeme běžně pochutnat na sladkostech, které naše prababičky rozhodně neznaly. Jaký moučník je ale typický pro ryzí českou kuchyni? Nejen turisté mohou být během návštěvy naší země pořádně zmatení.

Test grilovacích klobás na plné čáře vyhrál výrobek s medvědím česnekem

22.08.2019 | Ideální grilovací klobása by měla obsahovat vysoký podíl kvalitního masa, optimální podíl tuku a co nejméně přídatných látek. Všechny tyto aspekty by se spolu s recepturou měly pozitivně odrazit v příjemné chuti, vůni i konzistenci.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont