Test burčáků: Z dva a čtyřiceti vzorků zatím nevyhověl pouze jeden

Test burčáků: Z dva a čtyřiceti vzorků zatím nevyhověl pouze jeden

18.09.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos zkontrolovali na sto prodejen burčáku, odebrali 42 vzorků buď českého nebo zahraničního částečně zkvašeného moštu, chyba se ale našla pouze v jednom vzorku.

<

Pod Pavla Kopřivy, tiskového mluvčího SZPI, však třeba přihlédnout k faktu, že testy trvají až šest týdnů, další chyby se tak ještě můžou prokázat. Inspektoři se dnes v ukázce kontroly pro média podívali do pražské vinotéky Noelka v blízkosti náměstí Jiřího z Poděbrad, kde pochybení nezjistili. Poté dorazili do foyer metra na I. P. Pavlova. Tam prodavačka nabízela pod cedulkou burčák bílý nápoj z maďarských hroznů, což legislativa neumožňuje.

Co je burčák?

Za burčák lze označit pouze nápoj z českých a moravských surovin. Navíc ve stánku neměla průvodní doklady k výrobku, člověk jednající za firmu pak inspektorům po telefonu řekl, že se na prodejnu nedostaví. Prodavačka také nabízela maliny, které byly označené jako německé i polské, což je podle inspekce také problematické.

Postihu se podle mluvčího SZPI nevyhnou ani ti prodejci, kteří nabízejí zahraniční částečně zkvašený mošt pod některou alternativou názvu burčák, například když na informační ceduli napíšou "Burčáááák". V méně závažných případech inspekce ukládá pokutu v řádu desítek tisíc korun, v závažných a pro zdraví nebezpečných nálezech je možné uložit až 50milionovou pokutu, dodal Kopřiva.

Kontroluje se zejmna množství přidané vody a cukru

Všechny odebrané vzorky analyzuje brněnská laboratoři SZPI. Používá k tomu nukleární magnetickou rezonanci a hmotnostní spektrometr izotopových poměrů. "Hmotnostní spektrometr slouží ke zjištění přidané vody. Podle vinařského zákona nesmí nejen burčák, ale ani víno obsahovat jinou vodu než tu obsaženou v hroznech. Ta má zcela jiné parametry než voda ve vodovodním řadu," řekl vedoucí oddělení izotopových analýz Kamil Kolář.

Nukleární magnetická rezonance umí rozeznat, zda byl do burčáku nebo vína přidán cukr nad povolený limit. Podle předpisů pouze dvě procenta celkového alkoholu smí pocházet z přidaného cukru.

Zároveň odborníci zjišťují, zda burčák pochází opravdu z hroznů z České republiky. Pomocí analýzy izotopů uhlíku, vodíku a kyslíku dokážou stanovit, odkud použité hrozny pocházely.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Testovali jsme zakysané mléčné výrobky a tady jsou výsledky

10.09.2020 | Jogurtové, kefírové nebo acidofilní mléko, podmáslí, kefír, kyška - co mají tyto výrobky společného? Všechno jsou to tzv. zakysané, neboli fermentované mléčné výrobky lišící se mezi sebou druhem použitých mikroorganismů, konzistencí a tučností. Pojí je však to, že obsahují vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, vitamínů a minerálních látek.

Stejná kvalita potravin pro všechny! Novela má namířeno ke schválení

02.12.2020 | Sněmovna dnes propustila do závěrečného čtení vládní předlohu, která má zabránit takzvané dvojí kvalitě potravin. Vláda v ní chce zakázat prodej potravin rozdílného složení v podobných obalech. Pozornost vzbudila tato změna zákona tím, že do ní řada poslanců chtěla vložit návrhy na povinný podíl tuzemských potravin na pultech obchodů.

Restaurace otevřely, tak si pojďme zopakovat pravidla

03.12.2020 | Společně se čtvrtečním otevřením gastronomických provozů startuje také iniciativa Bezpečná restaurace, jejímž cílem je sjednotit hygienická pravidla v gastronomii a prostřednictvím marketingové kampaně podpořit jejich dodržování u hostů i obsluhy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont