Tatarák nemusí být jen hovězí, zkuste tento z jehněčího masa

Tatarák nemusí být jen hovězí, zkuste tento z jehněčího masa

05.06.2019 | Dejte šanci neotřelým chutím. Vyzkoušejte jehněčí sekaný tartar s mátou, hruškou a zrajícím ovčím sýrem podle receptu Jardy Žídka z Grang Hotelu River Park a přesvědčte, že jste mistři vařečky i toho největšího fajnšmekra.

Budeme potřebovat:

  • jehněčí svíčková 700g
  • Hrušky red williams 2ks
  • chardonnay ocet 50g
  • cukr 50g
  • sůl špetka
  • bílý pepř 3x otočení mlýnkem
  • 150ml voda
  • bílá hořčičná semínka 30 g
  • roquefort sýr 100g
  • listy lichořeřišnice 50ks
  • žloutek 10x
  • panenský řepkový olej 10 lžic
  • mladá cibulka s natí nakrájená na drobno 2ks

na nálev

  • šampaňský ocet 50g
  • cukr 500g
  • sůl ¼ čl

na pyré

  • cibulové pyré:
  • máslo ½ lžíce
  • tymián špetka
  • 150g cibule
  • 20ml bílé víno
  • 30g smetana
  • 20 g mléko
  • sůl
  • koření
  • cukr
  • vývar dle potřeby

Postup    

Chardonnay ocet, cukr, sůl, pepř a vodu dáme vařit. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky 4x4x4 mm. Uvaříme doměkka v připravené sladkokyselé šťávě a odložíme. 

Semínka probereme, aby v nich nebyly kamínky a nezralá semínka. Potom dáme do kastrůlku s vodou a přivedeme k varu. Povaříme asi 1 minutu, scedíme, propláchneme a opět dáme do kastrůlku s vodou a celý proces opakujeme cca 5 x. Semínka nesmějí být hořká. Potom vaříme cca 30-45 minut do měkka.

Z octa, cukru a soli připravíme silný sladkokyselý nálev. Nalijeme na semínka a odložíme do chladničky.

Na másle zpěníme cibuli, přidáme smetanu a mléko. Podusíme do měkka. Podle potřeby podlijeme vývarem. Umixujeme, dochutíme a propasírujeme. Necháme zchladit a odložíme do ledničky pro další použití.

Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme řepkový olej, sůl, pepř, hrušky, žloutek, jarní cibulku,

promícháme a ochutnáme, popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Dáme na talíř a navrch dáme kousky sýru roquefort, marinovanou hořčici, kapucínkové listy. Podáváme s topinkami z pařené buchty.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Konec stravenek v Čechách? Sedm z deseti firem by chtělo přispívat zaměstnancům na obědy přímo

20.08.2019 | Návrh ministerstva financí na zavedení tzv. stravenkového paušálu, v rámci kterého by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo, souhlasí sedm z deseti firem bez ohledu na jejich velikost nebo zaměření. Vyplývá to z průzkumu, o kterém dnes informovala v tiskové zprávě Hospodářská komora. Současný systém považuje za vyhovující jen sedm procent účastníků průzkumu. Průzkumu se zúčastnilo 809 firem.

Proti únavě i pro hloubkovou detoxikaci: Zkuste vzácné mízy z datlovníků

19.08.2019 | Mízy mají vysoký obsah cukrů, díky tomu poskytnou dostatek energie, jako hlavní jídlo nahradí hlavní jídla. Tím, že tělo nezpracovává další potravu, se pak soustředí na zpracovávání zbytků a dochází k hluboké detoxikaci.

Zdravý med? Jak který!

21.08.2019 | Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont