Tatarák nemusí být jen hovězí, zkuste tento z jehněčího masa

Tatarák nemusí být jen hovězí, zkuste tento z jehněčího masa

05.06.2019 | Dejte šanci neotřelým chutím. Vyzkoušejte jehněčí sekaný tartar s mátou, hruškou a zrajícím ovčím sýrem podle receptu Jardy Žídka z Grang Hotelu River Park a přesvědčte, že jste mistři vařečky i toho největšího fajnšmekra.

Budeme potřebovat:

  • jehněčí svíčková 700g
  • Hrušky red williams 2ks
  • chardonnay ocet 50g
  • cukr 50g
  • sůl špetka
  • bílý pepř 3x otočení mlýnkem
  • 150ml voda
  • bílá hořčičná semínka 30 g
  • roquefort sýr 100g
  • listy lichořeřišnice 50ks
  • žloutek 10x
  • panenský řepkový olej 10 lžic
  • mladá cibulka s natí nakrájená na drobno 2ks

na nálev

  • šampaňský ocet 50g
  • cukr 500g
  • sůl ¼ čl

na pyré

  • cibulové pyré:
  • máslo ½ lžíce
  • tymián špetka
  • 150g cibule
  • 20ml bílé víno
  • 30g smetana
  • 20 g mléko
  • sůl
  • koření
  • cukr
  • vývar dle potřeby

Postup    

Chardonnay ocet, cukr, sůl, pepř a vodu dáme vařit. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky 4x4x4 mm. Uvaříme doměkka v připravené sladkokyselé šťávě a odložíme. 

Semínka probereme, aby v nich nebyly kamínky a nezralá semínka. Potom dáme do kastrůlku s vodou a přivedeme k varu. Povaříme asi 1 minutu, scedíme, propláchneme a opět dáme do kastrůlku s vodou a celý proces opakujeme cca 5 x. Semínka nesmějí být hořká. Potom vaříme cca 30-45 minut do měkka.

Z octa, cukru a soli připravíme silný sladkokyselý nálev. Nalijeme na semínka a odložíme do chladničky.

Na másle zpěníme cibuli, přidáme smetanu a mléko. Podusíme do měkka. Podle potřeby podlijeme vývarem. Umixujeme, dochutíme a propasírujeme. Necháme zchladit a odložíme do ledničky pro další použití.

Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme řepkový olej, sůl, pepř, hrušky, žloutek, jarní cibulku,

promícháme a ochutnáme, popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Dáme na talíř a navrch dáme kousky sýru roquefort, marinovanou hořčici, kapucínkové listy. Podáváme s topinkami z pařené buchty.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Studie: Pozdní víkendové snídaně vedou k přibírání

20.01.2020 | Časté holdování brunchům, tedy snídaním, které jsou zároveň obědem, ale podle španělských vědců vede k přibírání na váze, a to i v případě, že pozdní víkendová snídaně má stejnou energetickou hodnotu jako ta v pracovním týdnu.

Britské úřady doporučují omezit konzumaci masa a mléka o pětinu. Proč?

24.01.2020 | Lidé v Británii by měli v rámci boje s klimatickými změnami o pětinu omezit konzumaci hovězího, skopového a mléčných produktů. Jen tak bude možné zajistit uhlíkovou neutralitu britského hospodářství, které chce Londýn dosáhnout do roku 2050.

Rohlík za 1,50 Kč. Spotřebitelé jásají, pekaři se děsí krize

22.01.2020 | Svaz označil rozhodnutí řetězce za nešťastné, do budoucna by mohlo vést k problémům pekáren, ukončení jejich výroby a nahrazení čerstvého pečiva dopékanými zamrazovanými polotovary.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont