Tatarák nemusí být jen hovězí, zkuste tento z jehněčího masa

Tatarák nemusí být jen hovězí, zkuste tento z jehněčího masa

05.06.2019 | Dejte šanci neotřelým chutím. Vyzkoušejte jehněčí sekaný tartar s mátou, hruškou a zrajícím ovčím sýrem podle receptu Jardy Žídka z Grang Hotelu River Park a přesvědčte, že jste mistři vařečky i toho největšího fajnšmekra.

Budeme potřebovat:

  • jehněčí svíčková 700g
  • Hrušky red williams 2ks
  • chardonnay ocet 50g
  • cukr 50g
  • sůl špetka
  • bílý pepř 3x otočení mlýnkem
  • 150ml voda
  • bílá hořčičná semínka 30 g
  • roquefort sýr 100g
  • listy lichořeřišnice 50ks
  • žloutek 10x
  • panenský řepkový olej 10 lžic
  • mladá cibulka s natí nakrájená na drobno 2ks

na nálev

  • šampaňský ocet 50g
  • cukr 500g
  • sůl ¼ čl

na pyré

  • cibulové pyré:
  • máslo ½ lžíce
  • tymián špetka
  • 150g cibule
  • 20ml bílé víno
  • 30g smetana
  • 20 g mléko
  • sůl
  • koření
  • cukr
  • vývar dle potřeby

Postup    

Chardonnay ocet, cukr, sůl, pepř a vodu dáme vařit. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky 4x4x4 mm. Uvaříme doměkka v připravené sladkokyselé šťávě a odložíme. 

Semínka probereme, aby v nich nebyly kamínky a nezralá semínka. Potom dáme do kastrůlku s vodou a přivedeme k varu. Povaříme asi 1 minutu, scedíme, propláchneme a opět dáme do kastrůlku s vodou a celý proces opakujeme cca 5 x. Semínka nesmějí být hořká. Potom vaříme cca 30-45 minut do měkka.

Z octa, cukru a soli připravíme silný sladkokyselý nálev. Nalijeme na semínka a odložíme do chladničky.

Na másle zpěníme cibuli, přidáme smetanu a mléko. Podusíme do měkka. Podle potřeby podlijeme vývarem. Umixujeme, dochutíme a propasírujeme. Necháme zchladit a odložíme do ledničky pro další použití.

Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme řepkový olej, sůl, pepř, hrušky, žloutek, jarní cibulku,

promícháme a ochutnáme, popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Dáme na talíř a navrch dáme kousky sýru roquefort, marinovanou hořčici, kapucínkové listy. Podáváme s topinkami z pařené buchty.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Je libo dortík? Máme recept přímo od cukrářského mistra!

16.05.2019 | Maďarský Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka vás dostane nejen svou chutí, ale i poměrně snadnou přípravou!

Pojďme rozzářit talíře

27.05.2019 | Což takhle zpříjemnit si ráno dozlatova usmaženými lívanečky s ovocem, marmeládou, skořicí nebo tvarohem? A pamatujete na Pštrosí vejce? I takovým tradičním receptem může zazářit. Vaše děti budou nadšené. Nakupujte kvalitu s chutí! Tato loga vám napomohou při výběru opravdu kvalitních potravin.

V KFC bude podvodník. Zatím prý jen na zkoušku

17.06.2019 | Řetězec rychlého občerstvení KFC známý obalovanými kousky kuřecího masa chce oslovit i ty, kteří maso nejedí. Ve 20 britských restauracích bude od příštího týdne do poloviny července nabízet sendvič, v němž je místo plátku kuřecího rostlinná bílkovina. Bude-li o novinku dostatečný zájem, zváží KFC její trvalé zařazení do nabídky, uvádí britská média.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.