Talíř má být barevný: Zelená popožene hlavu, červená zlepší krevní oběh

Talíř má být barevný: Zelená popožene hlavu, červená zlepší krevní oběh

27.04.2021 | Lutein, karotenoidy, lykopen nebo anthokyan. Co mají společného? Jde o látky, které mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, tělo je proto přirozeně potřebuje. Nemusíte si dokonce ani pamatovat výčet potravin, ve kterých je najdete. Stačí, když se budete řídit jejich barvou.

Ovoce a zelenina obsahují kromě základních živin, vitamínů a minerálních látek i tzv. fotochemikálie, tedy látky, kterým jsou přisuzovány ochranné vlastnosti. Každá skupina z nich v těle plní trochu jinou funkci, důležité jsou však všechny.  Čím barevnější tedy bude váš „talíř“, tím více zdraví si naservírujete. 

Zelené potraviny popoženou hlavu

Zelenou barvu dodává ovoci a zelenině chlorofyl, zelený pigment zásadní pro fotosyntézu. Zelené plody zásobují organismus kyslíkem, zlepšují kvalitu krve a mají příznivý dopad na mozek. Ten díky dostatečnému množství kyslíku může lépe a rychleji fungovat; s tím následně souvisí i větší psychická pohoda. Podle Liverpoolské univerzity a výsledků její studie (z roku 1936) se bylo u laboratorních zvířat při krmení chlorofylem ze zelených rostlin zaznamenáno zvýšení rychlosti obnovy hemoglobinu o celých 50 %.

  • Skvělým zdrojem chlorofylu jsou kromě zelenolisté zeleniny „divoké“ bylinky (pampeliška, kopřiva), a také některé sladkovodní i mořské řasy.

Červené plody zlepšují krevní oběh

Barvu červeným potravinám dodává rostlinné barvivo lykopen, jehož velkou přidanou hodnotou je snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Jak uvádějí stránky Fér potravina „studie dokázaly, že lykopen funguje jako prevence proti rakovině prostaty, plic nebo žaludku a proti infarktu. Lidé konzumující pravidelně lykopen mají až o polovinu nižší riziko výskytu těchto nemocí. Kromě toho optimalizuje hladinu LDL cholesterolu.

Další důležité látky, které jsou pro červené plody typické, jsou antokyany. Tyto ve vodě rozpustné pigmenty vykazují silné antioxidační vlastnosti, působí protizánětlivě, snižují riziko vzniku nádorů, zlepšují paměť a celkově zpomalují proces stárnutí.

  • Silnou „trojku“ s vysokým antioxidačním účinkem tvoří jahody, maliny a brusinky.

Oranžové potraviny zpomalují stárnutí

Za oranžové zabarvení ovoce a zeleniny zodpovídají především karotenoidy. Z nic si organismus vytváří efektivní formu vitamínu A, který je důležitý především pro zdravé oči. Dále ovlivňuje správný růst buněk, ale také zdravý vývoj placenty a spermatogenezi (tvorbu mužských pohlavních buněk). Karotenoidy platí za silné antioxidanty, které mimo jiné zpomalují degenerativní procesy v organismu.

  • Vyšší množství vitamínu A najdete například v mangu, meruňkách, mrkvi nebo batátech.

Žluté potraviny podporují regeneraci

Pro žluté plody je typický vysoký obsah luteinu, žlutého rostlinného pigmentu, který patří do skupiny karotenoidů, resp. xanthofylů. Lutein v těle funguje i jako antioxidant, je zásadní pro ochranu zejména očí před volnými radikály. Žluté potraviny navíc účinně čistí organismus, podporují regeneraci a příznivě ovlivňují lymfatický systém.

  • Skvělým zdrojem luteinu jsou třeba žluté květy lichořeřišnice nebo měsíčku lékařského.

Modré a fialové plody vás zbaví deprese

Látky, které způsobují modrou až fialovou barvu plodů, se nazývají anthokyany, silné antioxidanty, známé pro své „anti-age“ účinky. Eliminují zánětlivé a degenerativní procesy v těle, mírní zažívací potíže, podporují metabolismus a dýchání, zmírňují únavu a svalové vyčerpání. Plody modrofialové barvy příznivě působí také na lidskou psychiku a jsou považovány za lehká přírodní antidepresiva.

  • Z modro-fialových potravin vyniká zejména černý rybíz, borůvky a červené zelí. V černém rybízu jsou obsaženy také fenolové kyseliny, které ještě umocňují prevenci oxidativního stresu v těle.

Bílá zelenina je nad zlato

Tentokrát je řeč téměř výhradně o zelenině. Za favorita této skupiny je jednoznačně považován česnek, osvědčený přírodní lék. Česnek obsahuje allicin, jedno z nejmocnějších přírodních antibiotik se širokospektrálním účinkem.

  • Mezi další bílé „zázraky“ patří například cibule, zázvor, artyčoky, bílá ředkev nebo tuřín.

Věděli jste, že…

  • Tradiční čínská medicína rozlišuje 5 základních barev ovoce a zeleniny, kdy se každá váže k jednomu konkrétnímu orgánu.
  • Zelená barva má souvislost s játry a bystří zrak
  • Červená barva dělá dobře srdci a obnovuje energii
  • Žlutá barva má úzkou souvislost se slezinou a ulevuje zažívání
  • Bílá barva podporuje plíce a uvolňuje napětí
  • Černá barva jídla dělá dobře ledvinám

Jak vám bude chutnat?

  • Modrá barva funguje jako faktor potlačující chuť k jídlu. Naservírujete-li si tedy jídlo na modrý talíř, nebude vám tolik chutnat a sníte ho méně. To je dobrá zpráva pro všechny, kteří usilují o redukci váhy.
  • Červená má dvojí efekt. Jako barva talíře bude mít podobný účinek jako modrá, protože ji podvědomě vnímáme jako „stop“ barvu. Naopak ale jako barva interiéru nebo loga je pro zvýšení konzumace vhodná (mnoho fastfoodů ji volí pro její stimulační účinek a schopnost rozproudit energii i váznoucí chuť k jídlu.
  • Zelená barva evokuje pocit rovnováhy a sounáležitosti s přírodou. V souvislosti s ní organismus regeneruje a nabírá sílu, což ke konzumaci přirozeně patří. Zelené nádobí podpoří chuť k jídlu zdravým způsobem. Nevhodná je naopak jako součást kuchyňského interiéru, protože navozuje pocit přehnané sterility a její odraz může mít na potravinách nežádoucí vizuální efekt.
  • Žlutá barva je barvou optimismu a výrazně podporuje chuť k jídlu. Navíc zlepšuje náladu a v kuchyňském interiéru působí jednoznačně pozitivně. Ze žlutého talíře sníte pravděpodobně úplně všechno.
  • Fialová má podobně jako modrá barva spíše tlumící účinky, alespoň co se chuti k jídlu týká. Z fialového talíře si svou porci vychutnáte v klidu a beze spěchu, a dost možná i něco zbude.
  • Hnědá barva je stejně jako zelená barvou rovnováhy úrody a dostatku. Jídlo servírované na hnědém talíři ve vás probudí vyrovnané strávníky, kteří ovšem vědí, kdy s jídlem přestat.
  • Růžová barva je barvou něhy, jemnosti a také sladkosti. Pokud jde o chuť k jídlu, růžová barva podporuje mlsání a celkově zvyšuje potřebu konzumace nezdravých potravin. Růžové nádobí je vhodné především do cukrárny, držíte-li dietu, této barvě se vyhněte obloukem.
  • Bílá barva je barvou neutrální a obvykle ve vás zvýšenou chuť na jídlo neprobudí. Do kuchyňského interiéru se hodí v jakékoli kombinaci s jinou, výraznější barvou.
  • Černá je oblíbenou barvou designérů. Díky všeobecnému vnímání se však k jídlu příliš nehodí, protože mnohdy evokuje pocit stísněnosti a smutku. Podle východních učení dokáže černá barva jídlo dokonce až znechutit.

Text Lea Raif, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nadváha a pitný režim. Dvě věci, které spolu souvisejí víc než si myslíte

03.05.2021 | S dodržením pitného režimu mají problém hlavně obézní lidé. Myslí si, že čím víc budou pít, tím víc budou zavodněni a víc budou mít otoky dolních končetin. ČTK to řekla lékařka Dita Pichlerová, která se na pražské OB klinice zabývá léčbou obezity.

Expertka prozradila, jak chutná víno, které zrálo na oběžné dráze

05.05.2021 | Aukční síň Christie's dnes oznámila, že v soukromém prodeji nabízí lahev francouzského vína, která byla 14 měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Podle agentury AP se domnívá, že by se mohla prodat za částku okolo milionu dolarů (21,5 milionu Kč). Výtěžek má pomoci financovat další výzkum společnosti, která předloni víno na oběžnou dráhu vyslala.

Detox? Nutnost nebo jen módní "výstřelek"?

13.04.2021 | Detoxikace se stala „povinnou“ jarní vášní. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby řada doporučení od samozvaných guru na zdravou životosprávu nezacházela do extrému a nepřipomínala spíš recept na to, jak si účinně ublížit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont