Tak to jste ještě určitě nezkoušeli aneb Recepty, které osvěží váš jídelníček

Tak to jste ještě určitě nezkoušeli aneb Recepty, které osvěží váš jídelníček

16.02.2021 | Rýže je samozřejmě skvělá jako příloha, můžete z ní ale udělat i neotřelý dezert a věřte, že si vás získá. Z cizrny zase nemusíte dělat jen hummus a omezovat se jen na ovesnou kaši je také škoda. Tady jsou tři recepty, které míří mezi stálice vašeho jídelníčku!

gallery

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

Ingredience na 4 porce:

150 g rýže kulaté400 ml mléka, 1 hruška, 1 skořicový cukr, 150 g krystalového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 60 g hladké mouky, 120 g strouhanky, olej na smažení, 150 g ostružin                            

Postup:

Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout.  Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.

Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.

Cizrnový krém s bylinkami

Ingredience na 4 porce: 

160 g cizrny, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 750 ml zeleninového vývaru, 40 g smetany na vaření, bazalka, oregano, špetka mleté červené papriky, sůl, mletý pepř, pažitka na ozdobení

Postup:

Den předem si namočíme cizrnu. Druhý den cizrnu propláchneme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme uvařenou cizrnu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vše rozmixujeme a přivedeme k varu. Chvíli povaříme, zjemníme smetanou, ochutíme bazalkou, oreganem, osolíme a opepříme podle chuti. Dozdobíme nakrájenou pažitkou a podáváme.

Pohanková kaše s ovocem a ořechy

Ingredience na 4 porce:

200 g pohanky Menu Gold, 400 ml mléka, 100 g medu, 80 g másla, 100 g hrušek, 100 g sušených meruněk, 80 g pekanových ořechů, špetka soli 

Postup:

Do vroucího mléka se špetkou soli vsypeme propláchnutou pohanku a uvaříme do měkka. Do hotové pohanky vmícháme med, máslo, na drobné kostky nakrájené oloupané hrušky, část meruněk nakrájených na menší kousky. Vše spolu krátce povaříme. Podáváme ozdobené sušenými meruňkami a pekanovými ořechy.

Náš tip: během vaření můžeme přidat špetku skořice.

 

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Spotřebitelé stále více hledí na udržitelnost a šetrnost k přírodě u obalů

03.05.2021 | Více než polovina (přesně 54 %) spotřebitelů zohledňuje povahu obalu při výběru produktu a ve skupině do 44 let je přes 80 % spotřebitelů ochotno dokonce připlatit za obal šetrný k životnímu prostředí.

Nadváha a pitný režim. Dvě věci, které spolu souvisejí víc než si myslíte

03.05.2021 | S dodržením pitného režimu mají problém hlavně obézní lidé. Myslí si, že čím víc budou pít, tím víc budou zavodněni a víc budou mít otoky dolních končetin. ČTK to řekla lékařka Dita Pichlerová, která se na pražské OB klinice zabývá léčbou obezity.

Pusťte se do cupcakes! S těmito tipy je zvládnete

08.03.2021 | Nadýchané těsto a jemný, akorát sladký, perfektně vyšlehaný a ochucený krém – spojení, jenž tvoří cupcake snů. Přestože propracovat se k uspokojivému výsledku kolikrát stojí hned několik pokusů, není z toho třeba dělat vědu. Vsaďte na ozkoušené krémy profesionálů a nechvátejte. Perfektní krém si žádá svůj čas.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont