SZPI objevila med ze střední Ameriky, na etiketě ale byla EU

SZPI objevila med ze střední Ameriky, na etiketě ale byla EU

15.11.2018 ČTK

Na českém trhu se objevil med, který je podle laboratorní analýzy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) původem ze střední Ameriky, avšak na etiketě byla jako země původu označena Evropská unie.

 Jako výrobce bylo uvedené Včelařství Thomayer z Trhanova na Domažlicku, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce výrobek odebrala v prodejně společnosti NATU, která má prodejny se zdravou výživou. Na etiketě byl název Květový pomerančový med, hmotnost balení 250 gramů a trvanlivost do prosince příštího roku. Na rozbor použila inspekce pylovou analýzu.

Dalšího porušení právních předpisů se podle Kopřivy dopustil prodejce tím, že na svém e-shopu nabízel předmětnou šarži medu s informací, že se jedná o "jednodruhový květový med z nektaru z květů pomerančovníků ze Španělska s obsahem vitamínů". Rovněž uvedl, že zemí původu je Česká republika.

Uvedení klamavých informací o zemi původu je porušením právních předpisů, proto SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty. Prodejce musel šarži stáhnout z nabídky a musel upravit informaci na svém e-shopu. Inspekce informaci pak vložila do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS.

Med patří při kontrolách k problematickým potravinám, s jeho falšováním se inspektoři setkávají často. Nesmí se do něj nic přimíchávat.


Mohlo by vás zajímat

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V MASE "ZE SLOVENSKA" BYLY SALMONELY: PŮVOD HRAJE ROLI

09.10.2023 | Na další případ kuřecího masa původem z Ukrajiny, které obsahovalo bakterie salmonely, upozornila dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tentokrát šlo o maso, které chlazené i mražené prodávalo Makro. S prodejcem proto inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Marek Bartík.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.