poradna  

Syrovátka

Syrovátka

19.03.2014 Redakce

Co přesně je syrovátka?

Na první pohled je syrovátka bílý prášek, který po rozpuštění ve vodě vytvoří nápoj podobný mléku. S mlékem však krom vzhledu a původu nemá mnoho společného. Syrovátka vlastně vzniká při sražení mléka. Je to vedlejší produkt, který vznikne při výrobě sýrů a tvarohů. Krom vody obsahuje laktózu a syrovátkovou neboli sérovou bílkovinu. Také obsahuje spoustu minerálních látek a vitaminů např. B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin a kyselinu listovou.

Syrovátka zlepšuje trávení a pročišťuje střeva. Ocení ji tedy především ten, kdo chce zhubnout, jelikož odbourává tuk a potlačuje chuť k jídlu. Oblíbená je také u sportovců.  Syrovátka působí rovněž detoxikačně a odvádí tedy z organismu toxické látky. Pomáhá snižovat cholesterol, posiluje imunitu a pozitivně působí na stavbu zubů a kostí. Dále podporuje činnost ledvin. S rozumem ji však musí užívat lidé s ledvinovými potížemi. Mléčné kyseliny obsažené v syrovátce zlepšují vstřebávání vápníku. Díky tomu je vhodná i pro těhotné ženy a pro nemocné, kteří trpí osteoporózou (řídnutím kostí).


Mohlo by vás zajímat

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.