Syrovátka

Syrovátka

19.03.2014 | Co přesně je syrovátka?

<

Na první pohled je syrovátka bílý prášek, který po rozpuštění ve vodě vytvoří nápoj podobný mléku. S mlékem však krom vzhledu a původu nemá mnoho společného. Syrovátka vlastně vzniká při sražení mléka. Je to vedlejší produkt, který vznikne při výrobě sýrů a tvarohů. Krom vody obsahuje laktózu a syrovátkovou neboli sérovou bílkovinu. Také obsahuje spoustu minerálních látek a vitaminů např. B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin a kyselinu listovou.

Syrovátka zlepšuje trávení a pročišťuje střeva. Ocení ji tedy především ten, kdo chce zhubnout, jelikož odbourává tuk a potlačuje chuť k jídlu. Oblíbená je také u sportovců.  Syrovátka působí rovněž detoxikačně a odvádí tedy z organismu toxické látky. Pomáhá snižovat cholesterol, posiluje imunitu a pozitivně působí na stavbu zubů a kostí. Dále podporuje činnost ledvin. S rozumem ji však musí užívat lidé s ledvinovými potížemi. Mléčné kyseliny obsažené v syrovátce zlepšují vstřebávání vápníku. Díky tomu je vhodná i pro těhotné ženy a pro nemocné, kteří trpí osteoporózou (řídnutím kostí).

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Sýry patří k nejstarším potravinám lidstva. Víte, podle čeho je vybírat?

09.06.2020 | Nejenže mají rozmanitou chuť, přitažlivou vůni, ale především hrají důležitou roli v naší výživě. Obsahují ale všechny typy sýrů stejné množství vápníku nebo laktózy? Které druhy sýrů jsou nejvhodnější pro děti? Jak poznáme náhražky sýrů? A co tavené sýry – měli bychom se jim opravdu vyhýbat? Odpovídá Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

3 odborníci vyvrací 10 mýtů o mase, které stále ještě kolují mezi spotřebiteli

25.06.2020 | maso je jediným plnohodnotným zdrojem bílkovin využitelných pro lidské tělo a také rezervoárem vitamínů, zvlášť A, E, D a B. Předpokladem je samozřejmě konzumace masa kvalitního. Naštěstí je ho na českém trhu dostatek. Stačí si jen SPRÁVNĚ vybrat a nepodléhat mýtům, které přežívají po celé generace.

I pečivo se musí dobře vybírat. Tipy na nákup

29.05.2020 | Cereálie neboli obiloviny představují pro většinu lidské populace důležitou složku potravy, jsou základem výživové pyramidy. Víte ale, které pečivo je pro lidský organismus nejprospěšnější?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont