SVS stahuje z trhu polské kuřecí kvůli obsahu salmonel

SVS stahuje z trhu polské kuřecí kvůli obsahu salmonel

29.11.2010 | Státní veterinární správa (SVS) stahuje z trhu téměř šest a půl tuny kuřecích prsou z Polska kvůli zvýšenému výskytu salmonel. ČTK o tom informoval mluvčí SVS Josef Duben. České veterináře o přítomnosti nevyhovujícího výrobku informovali jejich polští kolegové. Případ řeší středočeští veterináři. Zboží bude vráceno zpět výrobci, uvedl Duben.


"Jde o šarži 1/08112010; A01736; 08112010 výrobce P. P. H. CEES-POL Sp. z o. o., Ul. Pólwiejska 29, Klodzko, Polsko (schvalovací číslo PL 02080302 WE)," uvedl Duben, podle nějž byly u stejného výrobce zjištěny problémy již podruhé. Zdraví lidí by podle Dubna nemělo být ohroženo, pokud maso dostatečně tepelně upraví.

Veterináři zadrželi polská kuřata obsahující salmonely již v září i říjnu. Jednalo se tehdy zhruba o pět tun masa. "Následně dne 16. listopadu jsme na základě informace slovenských kolegů stáhli z trhu a vraceli polskému výrobci 4320 kg křehčených mražených kuřecích prsou kvůli zjištění salmonel (Salmonela virchow)," řekl ČTK Duben.

Na obecně častější výskyt nebezpečné bakterie salmonely v kuřecím mase z dovozu nedávno poukázal test Vysoké školy chemicko-technologické. Podle výsledků, které v polovině září zveřejnila Agrární komora, šest z celkem devíti kontaminovaných vzorků tehdy pocházelo z Polska, u tří byla jako země původu uvedena ČR. Podle AK však existuje podezření, že i surovina u těchto výrobků pocházela ze zahraničí. Uvedení čeští výrobci totiž většinu surovin pro svou výrobu dováží, uvedla tehdy AK.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Riziko nákazy salmonelosou stoupá, umíte ji poznat?

08.07.2019 | Podle hygienické stanice letní prázdninové období patří mezi části roku, kdy se zdravotníci u pacientů poměrně hojně setkávají s akutním onemocněním zažívacího traktu. V 10 až 20 procentech hlášených případů stojí za problémy virové gastroenteritidy, může jít ale i o bakterie salmonely. Nebezpečné jsou zejména pro děti, seniory a osoby se s níženou imunitou.

Pozor na rozinky z Iránu

30.05.2014 | Kupovali jste rozinky v Globusu? Raději zkontrolujte výrobce a šarži. SZPI ve výrobku nalezla přítomnost nepovolené látky.

SZPI zadržela víc než 1300 tun nelegálně dováženého máku

03.07.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol dodržování ohlašovací povinnosti zjistila u společnosti UNIFOOD.cz s.r.o. dodávky nenahlášeného zahraničního máku v celkovém množství 1 364,150 tun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont