Světová spotřeba ryb je dlouhodobě neudržitelná

Světová spotřeba ryb je dlouhodobě neudržitelná

09.07.2018 | Rybolov ve třetině vod světových oceánů je nadměrný a spotřeba ryb je rekordně vysoká.

Situace vyvolává obavy z dlouhodobé udržitelnosti tohoto klíčového zdroje bílkovin pro miliony lidí na celém světě, píše se v dnešní zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Nadměrný rybolov je obzvláště citelný v rozvojových zemích, kde řada lidí už dnes nemá dostatek nutričně hodnotné potravy. "Mořské zdroje jsou pod velkým tlakem a my žádáme vlády, aby pro zlepšení stavu rybolovu udělaly podstatně víc," uvedl v rozhovoru s organizací Thomson Reuters Foundation ředitel oddělení FAO pro rybolov a akvakulturu Manuel Barange. Předpokládá, že v budoucnu bude ryby dovážet Afrika. Právě africký kontinent má podle něho v oblasti akvakultury velký potenciál, potřebuje však především finanční podporu.

Na druhé straně díky chovu ryb, který je v posledních 40 letech nejrychleji se rozvíjejícím zemědělským sektorem, se nabídka rybího masa na trhu zvyšuje. Vzhledem k tomu, že úlovky na otevřeném moři neustále klesají, stále více zemí obrací pozornost na rybí farmy.

Podle kritiků tato činnost ale může životní prostředí poškodit a do přírody pustit nemocné nebo agresivní druhy. Barange v této souvislosti zdůrazňuje, že je třeba mít "řádnou regulaci, zákony a kontrolu".

Podíl rybích populací lovených neudržitelným způsobem se celosvětově do roku 2015 zvýšil na 33,1 procenta z 31,4 procenta v roce 2013 a deseti procent v roce 1974. Spotřeba ryb dosáhla v letech 2013 až 2015 historického maxima, v průměru činila 20,2 kilogramů na osobu, zatímco v roce 1961 to bylo devět kilogramů. V souvislosti s trendem zdravého stravování se očekává další růst.

Východisko nabízí výzkumná organizace WorldFish. Navrhuje zaměřit se na možnosti využití rybího odpadu, jehož objem odhaduje na 35 procent úlovků.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ MINISTRA TOMANA: V polském hovězím mase byla prokázána přítomnost salmonely

20.02.2019 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžité stáhnutí z prodeje přibližně 700 kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. Vzorky byly odebrány ze skladu ve Středočeském kraji. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje mimořádná veterinární opatření: veškeré hovězí z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno, zda je zdravotně nezávadné.

Nic už se jen tak nevyhodí, chceme být Zero Waste

22.02.2019 | Pokud patříte mezi naše facebookové fanoušky, pravděpodobně vám neunikla anketa, kde jsme zjišťovali, jak velké je povědomí o Zero Waste, tedy žití bez odpadu, a také kolik z vás se o to snaží. Nyní pro vás máme informace, jak pokračuje práce vědců, kteří se snaží najít způsob, jak plýtvat co nejméně.

Za kolik si dáme biftek a najdeme jej vůbec v regálech?

22.02.2019 | Zdražení hovězího masa v obchodech by nemělo hrozit, možná se sníží nabídka. Na dotaz ČTK to dnes uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v souvislosti s kauzou salmonel v polském hovězím mase a se zavedením mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího do ČR.

Únorové číslo CZ TEST je právě v prodeji

O potravinách koluje mnoho mýtů a polopravd. V únorovém čísle Vám proto nabídneme trochu jiný pohled na věc a některé z nich uvedeme na správnou míru.