Světová spotřeba ryb je dlouhodobě neudržitelná

Světová spotřeba ryb je dlouhodobě neudržitelná

9. 7. 2018 | Rybolov ve třetině vod světových oceánů je nadměrný a spotřeba ryb je rekordně vysoká.

Situace vyvolává obavy z dlouhodobé udržitelnosti tohoto klíčového zdroje bílkovin pro miliony lidí na celém světě, píše se v dnešní zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Nadměrný rybolov je obzvláště citelný v rozvojových zemích, kde řada lidí už dnes nemá dostatek nutričně hodnotné potravy. "Mořské zdroje jsou pod velkým tlakem a my žádáme vlády, aby pro zlepšení stavu rybolovu udělaly podstatně víc," uvedl v rozhovoru s organizací Thomson Reuters Foundation ředitel oddělení FAO pro rybolov a akvakulturu Manuel Barange. Předpokládá, že v budoucnu bude ryby dovážet Afrika. Právě africký kontinent má podle něho v oblasti akvakultury velký potenciál, potřebuje však především finanční podporu.

Na druhé straně díky chovu ryb, který je v posledních 40 letech nejrychleji se rozvíjejícím zemědělským sektorem, se nabídka rybího masa na trhu zvyšuje. Vzhledem k tomu, že úlovky na otevřeném moři neustále klesají, stále více zemí obrací pozornost na rybí farmy.

Podle kritiků tato činnost ale může životní prostředí poškodit a do přírody pustit nemocné nebo agresivní druhy. Barange v této souvislosti zdůrazňuje, že je třeba mít "řádnou regulaci, zákony a kontrolu".

Podíl rybích populací lovených neudržitelným způsobem se celosvětově do roku 2015 zvýšil na 33,1 procenta z 31,4 procenta v roce 2013 a deseti procent v roce 1974. Spotřeba ryb dosáhla v letech 2013 až 2015 historického maxima, v průměru činila 20,2 kilogramů na osobu, zatímco v roce 1961 to bylo devět kilogramů. V souvislosti s trendem zdravého stravování se očekává další růst.

Východisko nabízí výzkumná organizace WorldFish. Navrhuje zaměřit se na možnosti využití rybího odpadu, jehož objem odhaduje na 35 procent úlovků.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Senát podporuje směrnici EU proti nekalým praktikám řetězců

20. 7. 2018 | Senát podpořil návrh nové evropské směrnice, která má zakázat obchodním řetězcům používat nekalé praktiky vůči malým a středně velkým dodavatelům potravin.

Pivovar Darling v JAR vyrábí pivo s ohledem na ovzduší

22. 7. 2018 | Podniky v Jihoafrické republice se začaly více starat o to, jak nepřispívat k oteplování planety. Zákazníci se totiž začali blíže zajímat o zboží a způsob jeho výroby.

V Belgii, baště pivařů, klimatické změny svědčí vínu

22. 7. 2018 | Etienne Rigo stojí v centrální Belgii na své vinici zalité sluncem a užívá si plodů změn klimatu. Růst teplot zvyšuje obchody s vínem v severní části Evropy a produkce v Belgii se podle vládních údajů od roku 2006 zvýšila čtyřnásobně.

Aktuální číslo

v prodeji od 25. 6.