Svaz: Uzavření hospod způsobí pivovarům škody za 750 milionů Kč

Svaz: Uzavření hospod způsobí pivovarům škody za 750 milionů Kč

14.10.2020 | Uzavření gastronomických provozů na tři týdny způsobí pivovarům škody za 750 milionů Kč. ČTK to dnes sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Čepované pivo má totiž omezenou dobu trvanlivosti, pivovary musí proto omezovat jeho výrobu a v případě delšího uzavření provozoven budou řešit jeho expiraci.

<

V tuto chvíli je podle svazu připraveno pro trh na 1,2 milionu hektolitrů piva, tedy 240 milionů velkých piv. Pivovary budou žádat od státu kompenzace, očekává svaz.

To podle něho představuje jen ve výrobních nákladech vyšší stovky milionů korun. "K tomu je potřeba připočítat náklady spojené s uzavřením jednoho prodejního kanálu. Už nyní se v důsledku pandemie většina pivovarů potýká s nižším odbytem a propadem prodejů v desítkách procent," dodal svaz.

Ztráty zvládly pivovary podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové na jaře pokrýt, udržely také zaměstnance, nyní ale už žádají od státu kompenzace. "Chápeme, že vláda musí na nepříznivý vývoj pandemie reagovat, měla by ale současně být připravená uhradit škody, které firmám v této souvislosti vznikají. Každý týden, kdy jsou restaurace uzavřené, vznikají pivovarům škody v průměrné výši 250 milionů korun za neprodané pivo," dodala Ferencová.

Ztráty půjdou do miliard

V úterý informovala Unie výrobců a dovozců lihovin, že prodej lihovin v ČR se letos meziročně propadne o 35 až 40 procent, výrobci tak přijdou o zhruba dvě miliardy korun na tržbách. Unie uvedla, že rozumí vydání vládních vyjádření, upozornila však, že největší dopad ohledně výrobků má zavření restaurací právě na lihoviny, kterých se v hotelech, barech, hospodách a restauracích prodá zhruba polovina, zatímco u piva jde o 30 procent. Kromě samotných vládních opatření stojí za poklesem ale také výpadek turistů a zahraničních dělníků a lednové zvýšení spotřební daně.

Stravovací zařízení musejí ode dneška do 3. listopadu zůstat zavřené. Občerstvení mohou prodávat do 20:00 přes výdejní okénka. Nová opatření schválila v pondělí večer vláda. Podle Asociace hotelů a restaurací (AHR) nebylo jednoznačně prokázáno v datech, že by služby veřejného stravování byly jedním z hlavních zdrojů šíření nákazy koronaviru. Přesto je podle ní uzavření za stávající situace lepší než další zkracování otevírací doby nebo jiná omezení.

Pomoc gastronomii připravuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). AHR, Hospodářská komora a Asociace malých a středních podniků a živnostníků připravily podle prezidenta AHR Václava Stárka základní okruhy podpory. Prodloužen by měl být program na podporu zaměstnanosti Antivirus alespoň do ledna. Stát by měl kompenzovat v době platnosti omezení mzdy ze 100 procent. Restaurace jsou podle Stárka po první vlně pandemie vyčerpané a pracovní místa již dlouho neudrží. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy je ohroženo zhruba 200 000 pracovních pozic.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Místní farmáři dokončili v Nepomuku zážitkový Pivní hotel a lázně

26.11.2020 | Místní farmáři dokončili v Nepomuku zážitkový Pivní hotel s lázněmi. Podobné ubytovací zařízení, kde si mohou hosté na všech pokojích sami čepovat místní pivo, je podle dostupných informací pouze v americkém Ohiu. ČTK to dnes řekl ředitel hotelu Radovan Sochor mladší, který je také šéfem dva roky fungujícího pivovaru Zlatá kráva umístěného ve sklepích hotelu.

Pamlsková vyhláška po dvou letech: Proč už po ní neštěkne ani pes?

30.11.2020 | První verze pamlskové vyhlášky vyvolala mezi navrhovateli a odpůrci divokou přestřelku. Po dvou letech se dočkala potřebného zmírnění. Jak se má ale teď, kdo na ni dohlíží a není náhodou někde porušována?

Otevření restaurací je časovaná bomba, provozovatelé jsou připraveni

27.11.2020 | Většina, 87 procent restaurací a hostinců otevřou, v den, kdy jim to umožní vládní rozhodnutí. Vyplývá to z průzkumu v 8200 zařízeních, který provedl Plzeňský Prazdroj.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont