Sůl, kam se podíváš: V roční spotřebě jsme třetí

Sůl, kam se podíváš: V roční spotřebě jsme třetí

27.11.2019 | Češi jsou třetí v konzumaci soli v Evropě. Prvenství mají balkánské země, druhé místo Maďaři. Nadměrný příjem soli je spojován s hypertenzí - zvýšeným krevním tlakem. S ním roste riziko kardiovaskulárních chorob.

<

Příliš soli snědí i děti, upozornili lékaři a další odborníci na dnešní pražské konferenci Nadbytek soli škodí dětem i dospělým. Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) Češi překračují trojnásobně. Podle WHO by měli dospělí denně přijmout pět až šest gramů soli. Muži v Česku jí však podle průzkumů snědí 15 až 16 gramů, ženy 11 gramů.

Pediatr Jan Janda dnes prostřednictvím dat z evropských zemí ukázal provázanost přílišné konzumace soli s výskytem hypertenze. Později však dodal, že lékaři nejsou v názoru na tento vztah jednotní. V Česku trápí 40 procent obyvatel od 24 do 55 let. Mezi staršími se pak s hypertenzí potýká přes 60 procent lidí. Hypertenze je přitom jedním z hlavních rizikových faktorů infarktu, mrtvice, ale i chronického selhání ledvin, zdůraznil další přednášející pediatr Tomáš Seeman.

Nejvíce soli je v pečivu, průmyslově zpracovaných potravinách, ale i masných výrobcích, neboť sůl působí jako konzervant. Cesta ke změně podle Jandy vede přes tlak na výrobce, aby prodávali méně slané produkty, i šíření osvěty mezi lidmi. Častým nešvarem je podle něj i to, že někteří lidé naservírované jídlo automaticky dosolují, při nákupech by také měli studovat složení potravin.

Právě děděné stravovací návyky jsou jedním z důvodů, proč se této problematice věnují pediatři. Příliš solená jídla jedí i děti, které si tak špatné návyky přenášejí do dospělosti.

Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu dnes také shrnula výsledky nedávných průzkumů školních jídelen 28 základních škol napříč Českem. Ukázaly, že všechny školy překročily doporučenou dávku soli, kterou má obsahovat oběd, některé až dvojnásobně. Podle Nejedlé je problémem to, že kuchaři solí podle chuti i při vaření z polotovarů. Změnu má přinést školení personálu a preferování vaření ze základních potravin.

WHO zařadila snížení konzumace soli o 30 procent mezi své priority do roku 2025.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Díky zákazu mentolových cigaret bude méně mladých kuřáků

18.05.2020 | Cigarety s mentolovou příchutí byly podle odborníků na závislosti oblíbené hlavně dětmi a mladistvými. Zákaz jejich prodeje v EU od 20. května tak podle nich může pomoci tomu, aby mladí kouřit vůbec nezačali. V tiskové zprávě o tom informovalo Centrum pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Světu vládne nemasová revoluce. Výrobci se snaží vymyslet chuťově totožné analogy

19.05.2020 | Zatímco v české kotlině jí někteří maso a uzeniny pravidelně i třikrát denně, za hranicemi probíhá nemasová revoluce. Řekněme si to upřímně – správně není ani jeden z extrémů – strava má být co nejpestřejší a každá její součást by se měla konzumovat s mírou, najít ale balanc mezi oběma protipóly by mohlo být řešením mnoha problémů… i těch zdravotních.

Užijte si piknik bez příprav. Chytré služby dnes vše vyřeší za vás

04.06.2020 | Najíst se venku pod palbou slunečních paprsků a s partou skvělých přátel nebo rodiny je sice skvělé, ale i nebezpečné. Ty největší dobroty totiž podléhají rychlé zkáze, při vysokých teplotách může být riziková už jen cesta na piknikové místo. Jsou ale možnosti, jak si užít parádní hostinu v trávě bez rizik a bez vláčení piknikového koše. Můžete si totiž vše nechat přivézt.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont