Studie: Pozdní víkendové snídaně vedou k přibírání

Studie: Pozdní víkendové snídaně vedou k přibírání

20.01.2020 | Časté holdování brunchům, tedy snídaním, které jsou zároveň obědem, ale podle španělských vědců vede k přibírání na váze, a to i v případě, že pozdní víkendová snídaně má stejnou energetickou hodnotu jako ta v pracovním týdnu.

Za hlavní příčinu vědci považují skutečnost, že tělo je zvyklé snídat v pravidelnou dobu a při odložení prvního jídla dne živiny hůře zpracovává. Na studii vědců z barcelonské univerzity upozornil britský list Daily Mail.

Lidé, kteří o víkendu snídali o 3,5 hodiny později než v týdnu, měli podle studie o 1,3 bodu vyšší index tělesné hmotnosti BMI v porovnání s těmi, kteří svůj režim neměnili. Délka spánku, energetický výdej a kvalita jídla na tento rozdíl podle vědců neměly vliv. Hlavním důvodem podle nich tak bylo, že tělo si přirozeně zvykne jíst v určitou dobu a když se tento čas změní, jídlo se mu hůře zpracovává a vede to k přibírání. Jinými slovy naše biologické hodiny náš metabolismus připravují na to, aby jídla zpracovával v určitý čas. Buňky jsou tak naprogramovány, aby věděly, kdy využívat určitých živin. Když člověk jí v jinou dobu, tělo to překvapí a metabolismus se zpomalí, což vede k většímu ukládání tuku, tvrdí experti.

Studie se opírá o vzorek 1100 studentů ze Španělska a Mexika. Respondenti uvedli, kdy běžně snídají, obědvají a večeří v týdnu a kdy o víkendu. Téměř dvě třetiny studentů o víkendu jedly o hodinu později a nejčastěji odsouvaly snídani. Čím větší byl rozdíl mezi běžnou dobou jídla v pracovní den a o víkendu, tím častěji měli respondenti nadváhu.

Největší přibírání na váze bylo zaznamenáno, když byla snídaně o víkendu odsunuta o 3,5 hodiny, například když dotyčný běžně v týdnu snídal v 08:00 a o víkendu v 11:30. Tito lidé měli průměrně o 1,3 bodů vyšší BMI než ti, kteří svůj režim příliš neměnili. U člověka, který měří 170 centimetrů a váží 90 kilogramů rozdíl 1,3 bodu na stupnici BMI představuje čtyři kilogramy. Podle vedoucí studie Maríi Fernandy Zerónové by tak mohlo pravidelné stravování přispět k redukci hmotnosti. Britská výživová poradkyně Mhairi Brownová studii sice označila za "zajímavou", zároveň ale dodala, že hlavní prokazatelnou metodou vedoucí k redukci váhy je snížení kalorického příjmu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Méně je někdy více: Na trhu se objeví vylepšené receptury

10.01.2020 | Kde se podařilo ubrat cukr, tuk nebo sůl, či naopak recepturu vhodně obohatit a jak se daří informovat a vzdělávat veřejnost?

Starbucks i Costa Coffe otevírají nové kavárny:

12.02.2020 | Spotřeba zrnkové kávy v ČR se podle údajů Českého statistického úřadu pohybuje kolem dvou kilogramů na hlavu a rok. To, že lidé mají rádi kvalitní kávu potvrzují i zástupci řetězců Starbucks a Costa Cofee. Oba řetězce plánují letos otevírat další pobočky.

Cena cigaret se přiblížila stovce, pětina lidí stále kouří denně

14.01.2020 | Česká republika je podle projektu Česko v datech sedmá na světě ve spotřebě cigaret, na každého staršího 15 let jich v průměru připadá přes 2400 za rok.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Únorové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont