Studené jaro: Provozovatelé restaurací přišli už o čtvrtinu tržby

Studené jaro: Provozovatelé restaurací přišli už o čtvrtinu tržby

22.05.2019 | Studené jarní počasí snížilo restauracím s venkovním posezením tržby. Podle společnosti Storyous, která zkoumala v 650 provozovnách data od dubna do poloviny května, mělo 45 procent restaurací nižší tržby, meziročně klesly o čtvrtinu.

Zahrádku má v ČR zhruba 40 procent restauračních podniků, dopad na sektor je tedy podstatný, uvedla společnost. Úbytek hostů pijících pivo potvrdila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Začátek května byl podle Českého hydrometeorologického ústavu nejchladnější od roku 2000, průměrná teplota byla 9,1 stupně Celsia. "To je špatná zpráva pro restaurace, které lákají hosty na posezení na zahrádkách. V tak chladném počasí přichází o významnou část klientely. Podle našich odhadů, které vychází z porovnání příjmů restaurací, sledovaným podnikům, klesly tržby v průměru o 24,9 procenta," uvedl Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous, která vyvíjí pokladní systémy.

Zahrádky se jentak neotevřou

Například majitel restaurace Malešický mikropivovar Michal Kroupa chtěl otevřít zahrádku na začátku dubna. "Minulý rok byl květen náš nejlepší měsíc díky tomu, že léto prakticky už v květnu začalo. Doufali jsme, že letos to bude stejné, proto jsme připravili menu inspirované posezením u táboráku. Letošní květen bude ale zřejmě naopak nejslabší, venkovní posezení nabídneme nejdříve v druhé polovině měsíce," řekl.

Úbytek hostů potvrzuje pivovarský svaz. "Letos se k nám počasí otočilo zády a zažíváme jedno z nejchladnějších jar za dlouhé roky. Loňská, ale i předloňská letní sezona byla extrémně dlouhá a plná tropických dní, což podpořilo spotřebu čepovaného piva na zahrádkách. Ty se tak plnily zákazníky již od dubna, což se podepsalo pod rekordní výsledky celého pivovarského oboru," řekla ČTK Ferencová. Letošní výsledky podle prvních odhadů budou slabší než loňské.

V ČR je podle Storyous přes 7000 restaurací se zahrádkou, v Praze jich je zhruba 1400. Podle Třeslína jsou zahrádky pro restaurace důležitější od začátku platnosti zákazu kouření v restauracích. "Jsou v podstatě jedinou volbou pro kuřáky, kteří nechtějí neustále odbíhat od stolu, aby si venku mohli zapálit," řekl. Storyous nabízí restauracím pokladní systémy.

České pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Spotřeba piva v Česku se ale loni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na jednoho Čecha tak loni průměrně připadlo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více, uvedl již dříve svaz.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Zdravý med? Jak který!

21.08.2019 | Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií

Sojové maso a vegetariánský burger jako klamání spotřebitele

19.09.2019 | Jedním ze způsobů klamání spotřebitele, o němž se v naší zemi na rozdíl od dvojí kvality potravin téměř nemluví (přestože zahrnuje celé rozsáhlé skupiny potravinářských produktů), je označování výrobků rostlinného původu názvy potravin původu živočišného. Třeba „sojové maso“ nebo „vegetariánský burger“. Takové pojmy jsou ale v rozporu s platnou evropskou legislativou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont