Strouhankový prosinec + tipněte si, který měsíc se strouhanka prodává nejméně

Strouhankový prosinec + tipněte si, který měsíc se strouhanka prodává nejméně

10.12.2019 Jana Čiháková

Zatímco v roce 2014 se v jeho pekárenských společnostech prodalo 2 563 tun strouhanky, loni vzrostl její prodej až na 4 108 tun. Za posledních pět let tedy stoupl prodej strouhanky o více než 60 procent.

O tom, že Češi mají v oblibě smažená jídla a hojně používají k této úpravě „trojobal“, svědčí každoročně se zvyšující čísla prodeje strouhanky z pekárenských společností. Důvodem růstu může být také fakt, že lidé si již nemelou strouhanku sami doma v takové míře, jak tomu bylo dříve, ale raději sáhnou po pohodlnější variantě a koupí si ji v obchodě. „Prodej strouhanky už několik let po sobě roste a také letos očekáváme další meziroční nárůst. Zároveň s tím ale narážíme na kapacitu její výroby, a to v rámci celé divize pekáren.

Důvodem je nízká cena strouhanky a probíhající restrukturalizace pekáren. Neodpovídající marže zároveň neumožňuje do další výroby investovat a rozšiřovat ji ve stávajících pekárnách,“ říká Jaroslav Kurčík za pekárenskou divizi. „Zatím největší nárůst jsme zaznamenali v roce 2014, kdy meziroční prodej stoupl o téměř 40 procent. V roce 2016 pak prodej meziročně vzrostl o dalších téměř 30 procent a loni došlo ještě k mírnému nárůstu prodeje,“ říká Martin Dolský ze společnosti Penam. Růst prodejů jde ruku v ruce se zvyšující se poptávkou, což potvrzuje také Václav Hroneš, ředitel vývoje a technolog v United Bakeries: „Strouhanku pro malospotřebitele vyrábíme v pekárnách Brandýs nad Labem a v Plzni a poptávka trhu se stále zvyšuje“.

Nejvíce strouhanky se prodá v období před Vánocemi, kdy se Češi chystají hlavně na obalování a smažení vánočního kapra. „Prodeje strouhanky se zvyšují už v listopadu, kdy oproti říjnu výrazně stoupá její prodej a v prosinci se ještě zvýší až na dvojnásobek,“ vypočítává Martin Dolský ze společnosti Penam a doplňuje: „Naopak v lednu prodej strouhanky pravidelně prudce klesá, loni to bylo na zhruba třetinovou hodnotu prodeje v prosinci.“    

V posledních letech se využívají pro výrobu strouhanky moderní postupy.„Strouhanku vyrábíme z krudonů, speciálních rohlíků s nižším obsahem tuku, které se pečou speciálně pro její přípravu. Strouhanka pak déle vydrží a tak rychle nežlukne,“ představuje možnosti výroby Václav Hroneš z United Bakeries

 

 


Mohlo by vás zajímat

MLADÉ, PRVNÍ ANEBO SKUTEČNĚ SVATOMARTINSKÉ? VÍTE, JAKÉ JSOU ROZDÍLY?

10.11.2023 | Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.