Streedfood u vás doma. Recepty od Markéty v troubě, které vám zachutnají

Streedfood u vás doma. Recepty od Markéty v troubě, které vám zachutnají

18.11.2020 | Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovná a známá česká food-blogerka Markéta v troubě pro vás připravila chutné a jednoduché recepty, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku.

<

Mini špízy s kuřecím masem

Budete potřebovat: 

1 balení hranolků, 2 ks kuřecích prsou, oblíbené koření na kuřecí maso, 1 červenou cibuli, 1 balení cherry rajčátek, ½ brokolice, 1 červenou papriku, sůl a pepř, olej podle potřeby, 250 g zakysané smetany, zelené bylinky dle chuti

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, okořeníme a zprudka ze všech stran orestujeme na pánvi na trošce oleje. Papriku, cibuli a blanšírovanou brokolici nakrájíme na menší podobně velké kousky. Na špejle napichujeme střídavě připravenou zeleninu a orestované kuřecí maso.

Hranolky připravíme v troubě podle návodu na obalu. Mezitím zlehka opečeme špízy na grilovací pánvi tak, aby zelenina zůstala křupavá „na skus“.

Hotové mini špízy podáváme s hranolky a s dipem ze zakysané smetany, kterou smícháme s nasekanými bylinkami, solí a pepřem. 

Zapečené plněné žampiony

Budete potřebovat:

1 balení hranolků, 8 ks větších žampionů, 200 g tvrdého sýra (gouda nebo cheddar), 200 g šunky vcelku, 1 vejce vařené natvrdo, 1 balení cherry rajčátek, 1 kelímek zakysané smetany, 1 červenou cibuli, sůl a pepř

Postup:

Žampiony očistíme a z kloboučků vyřízneme třeň. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Žampiónové klobouky naplníme směsí nakrájeného sýra a šunky na kostičky, vajíček, červené cibulky a cherry rajčátek. Dáme péct na cca 20 minut.

Hranolky připravíme podle návodu na obalu a podáváme společně se zapečenými houbami a dipem, který umícháme z kysané smetany, nasekané zbývající červené cibulky, soli a pepře.

Zeleninové placky se sýrem

Budete potřebovat: 

1 balení hranolků McCain Crispers, 1 cuketu, 2 mrkve, 150 g tvrdého sýru (např. cheddar), 2 vejce, hrst strouhanky, sůl a koření, nasekané bylinky, zakysanou smetanu, polníček, svazek ředkviček

Postup:

Cuketu nahrubo nastrouháme, zlehka osolíme a necháme 20 minut „vypotit“. Potom vymačkáme všechnu vodu, kterou cuketa pustila. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, sýr na kostičky, vejce, nasekané bylinky, pepř a sůl podle chuti a podle hustoty strouhanku. Tvarujeme tenké placky a smažíme na pánvi z obou stran do zlatova.

Mezitím připravíme hranolky podle návodu na obalu.

Podáváme se salátkem z polníčku a ředkviček, přidáme též jednoduchý dip ze zakysané smetany, prolisovaného česneku, soli a pepře.

Masové kuličky s rajčatovým dipem

Budete potřebovat:

1 balení hranolků, 600 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 1 malou cibuli, nasekané bylinky, hrst strouhanky, sůl a pepř, 4 rajčata (čerstvé anebo v plechovce), 1 stroužek česneku, 1 lžičku třtinového cukru, hrst zelených bylinek, 1 chilli papričku

Postup:

Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulkou, nasekanými bylinkami, solí, pepřem, vejcem, podle potřeby přidáme trochu strouhanky a vytvarujeme kuličky ve velikosti pingpongového míčku. Opečeme na pánvi do zlatova ze všech stran, potom necháme dopéct v troubě přibližně 10 minut na 180 °C.

Hranolky upečeme v troubě podle návodu na obalu.

Dip připravíme z konzervovaných rajčat či čerstvých spařených a oloupaných rajčat. Do mixéru vložíme rajčata, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, lžičku cukru, sůl, koření a rozmixujeme dohladka. Dle chuti můžeme přidat i kousek chilli papričky.

Masové kuličky podáváme spolu s rajčatovým dipem a streetfoodovými hranolkami.

Zdroj foto: Mc Cain a Youtube 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Červí larvy - již brzy v tradičních recepturách?

14.01.2021 | Mouční červi se možná brzy objeví na talířích lidí po celé Evropě. Dnes je totiž ke konzumaci doporučil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který jim již dříve přiřkl status nového jídla, informuje agentura Reuters.

Agricovid: Požádejte o dotace do konce ledna

13.01.2021 | Ministerstvo zemědělství prodloužilo o dva týdny příjem žádostí o podporu v programu Agricovid Potravinářství. Žádosti tak bude možné podávat až do konce ledna, sdělil to mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Důvodem je drobná změna podmínek v programu, kdy se bude jinak posuzovat na základě usnesení vlády bezdlužnost žadatelů.

EIB: Evropané kvůli klimatu jedí méně masa, chtějí omezit létání

12.01.2021 | Většina Evropanů v rámci boje proti klimatickým změnám hodlá omezit létání a již nyní konzumuje méně masa. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Evropská investiční banka (EIB).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont