Středočeští restauratéři mají problémy s označováním pokrmů

Středočeští restauratéři mají problémy s označováním pokrmů

26.07.2018 | Nejčastějším prohřeškem provozovatelů středočeských restaurací bylo v prvním pololetí letošního roku špatné označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů. Špatné označené pokrmy činily třetinu všech prohřešků.

Na druhém místě v četnosti se umístila nedostatečná úroveň hygieny, uvedla dnes mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová v tiskové zprávě.

Na obalech dodávaných surovin musí být ze zákona uvedena například obchodní firma nebo výrobce, název pokrmu, údaje o množství nebo datum výroby a spotřeby. Polotovary vyrobené přímo v provozovně musí být označené datem výroby a spotřeby.

Hygienici provedli v prvním pololetí celkem 1364 kontrol středočeských restaurací a dalších stravovacích zařízení. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici provozovatelům 424 finančních sankcí v celkové výši 1,38 milionu korun. V 54 případech kontroloři nařídili sanitaci provozovny, v pěti případech pak nařídili dezinsekci, nebo deratizaci. Ve 23 případech pozastavili provozovatelům činnost, v osmi případech provozovnu uzavřeli.

V 791 provozovnách hygienici v první polovině roku kontrolovali také dodržování zákazu kouření. "Ve 44 provozovnách byly zjištěny závady týkající se označení provozoven u vstupu zjevně viditelnou grafickou značkou, označení zákazu prodeje tabákových výrobků či zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. V deseti provozovnách nebyl dodržen zákaz kouření ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb," řekla Šalamunová.

Porušení protikuřáckého zákona hygienici odhalili ve 22 případech a uložili pokuty za 84.100 korun.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Sledovali jsme, co udělají dva týdny s některými potravinami. Tady jsou výsledky!

03.01.2019 | Vejce, sýr, chléb, mléko, paštika, salám, čokoláda, džus, červené víno a dva týdny sledování, co se s nimi děje v čase. Nakonec jsme byli celkem překvapení. Nezlomní jedinci popadali jako vojáci po boji.

Europoslanci chtějí otevřenější testování bezpečnosti potravin

11.12.2018 | Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) by měl podle poslanců Evropského parlamentu transparentněji zveřejňovat informace o posuzování rizik týkajících se používání pesticidů či produkce geneticky modifikovaných potravin.

SZPI zakázala doplněk stravy, který měl míň vitamínu C než okurka

21.12.2018 | Méně vitamínu C než okurka nebo cibule měl švýcarský doplněk stravy Fytofontana Aurecon Ring stop, jehož prodej nyní zakázala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Aktuální číslo

V prodeji od 31. 12.