Štědrovečerní večeře nemusí být vždy doma

Štědrovečerní večeře nemusí být vždy doma

20.12.2019 Jana Čiháková

Zatímco ještě před lety bylo absolutně nemyslitelné, že by lidé trávili Štědrý večer někde jinde než doma a nedodržovali tradiční vánoční zvyky, dnes stále více z nich využívá možnosti povečeřet v restauraci. Kolik za takové menu zaplatíte a co všechno pro vás provozovatelé udělají?

Zdálo by se, že takové příležitosti vyhledávají pouze mladé bezdětné páry, a přestože jsou v koláči štědrovečerních návštěvníků restaurací hojně zastoupeny, nejsou tou nejpočetnější skupinou. Tu totiž tvoří cizinci žijící v Čechách a překvapivě penzisté. „My si to tak víc užijeme, poznáme něco nového a hlavně je všechno bez stresu,“ shrnuje výhody Pavel Březina, který se svou paní navštěvuje restaurace jen výjimečně, a o to více si štědrovečerní večeři mimo domov užívá.

Nejméně hostů tvoří rodiny s malými dětmi, což potvrzuje i maminka Lucie Leštinová: „Dětem je často prakticky jedno, co jedí k večeři, hlavně když je to kousek ke stromečku s dárky. Také příprava rodinné štědrovečerní večeře je více než jídlo. Je to rituál, kdy spolu trávíme čas, připravujeme společně menu, co máme rádi, sledujeme pohádky a těšíme se na společný večer.“ Pro rodiny s malými dětmi je jistě komfortnější zůstat doma – restaurace, které nabízejí sváteční menu, mnoho malých hostů nepředpokládají, a proto na ně nejsou ani vybaveni.

Domů až pro dárky

Pokud se letos rozhodnete povečeřet v restauraci, je nejvyšší čas se poohlédnout po té pravé. Kapacity samozřejmě nejsou nafukovací, většina restaurací ale stále přijímá závazné objednávky. Vybrat si místo pro štědrovečerní večeři například v Praze nebo dalších turisticky exponovaných destinacích, může být oříšek. Hotely jsou většinou zcela rezervovány pro hotelové hosty. Také v restauracích jsou rezervace v rámci incomingové turistiky. Nabídky štědrovečerních menu naleznete například na https://www.restaurant-guide.cz/restaurace-vanoce.html  nebo například na Restu.cz. Pokud bydlíte v menších městech, tak doporučujeme sledovat webové stránky oblíbené restaurace anebo se u nejbližší příležitosti zeptat na možnosti u obsluhy. 

Není to moc drahé?

Otázkou, kterou si můžete také při rozhodování pokládat je, zda zvládnete před Vánocemi takovou finanční zátěž, jakou návštěva restaurace je. Možná, že vám to přijde lehce přitažené za vlasy, ale v konečném důsledku to mnohde možná vyjde nastejno. Před Vánocemi máme tendence využívat slevových akcí a nakupovat daleko více jídla, než jsme schopni zkonzumovat, to potom končí v koši. Náklady na samotnou štědrovečerní večeři se rovnají ceně, za kterou nakoupíme suroviny na jejich přípravu. Suroviny na přípravu večeře pro 4člennou rodinu vyjdou na 2000 korun, jídlo cca za další 2000 korun se kupuje navíc a nestíhá se v mnoha rodinách zpracovat. Cena za celé menu v restauraci odpovídá úrovni zařízení. Menu se pohybují od cca 600 korun za osobu. Hotelové a lázeňské restauranty nabízí menu od cca 900 korun na osobu. V porovnání s nejdražším městem v Čechách - například Hergertova cihelna nabízí vánoční menu za 1450 korun, Kampa Park za 1650 korun. Nejvíce si zaplatíte v Alcronu nebo Ville Richter, kde základní menu přesahuje částku 3000 korun.

Kromě perfektního servisu, klidu a pohody vám Štědrý večer v restauraci může otevřít i nové chuťové obzory. Většina restaurací nabízí české i mezinárodní menu. Vybírat tu můžete mezi tradičním smaženým kaprem či smaženým telecím řízkem s bramborovým salátem, rybí polévkou a kubou a menu, kterému vévodí selečí hřbet s pyré z uzeného celeru, zapečenou šalotkou a s pečenými žampiony, či mušle sv. Jakuba, pečená kambala nebo šneci.

Vánoce „go home“

Velmi zajímavým kompromisem je si nechat vánoční menu doručit domů. Ideální příležitost zvlášť pro hospodyňky, které i 24. prosince tráví v práci a domácí přípravy jednoduše nestíhají. Počet doručovacích firem roste, stejně tak jako zapojených podniků, tak můžeme spojit výhody restaurace a domácího pohodlí. Je ale dobré si předem „proklikat“ podmínky během Štědrého dne, protože ne všechny zapojené podniky jsou aktivní i během tohoto svátečního odpoledne nebo mají omezený provoz. Stejně tak se dá očekávat větší vytíženost kurýrů, a to především v exponovaných časech mezi 18 až 21 hodinou večerní.

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, přejeme dobrou chuť, klidnou a sváteční atmosféru s těmi, co máte rádi.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

MLADÉ, PRVNÍ ANEBO SKUTEČNĚ SVATOMARTINSKÉ? VÍTE, JAKÉ JSOU ROZDÍLY?

10.11.2023 | Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.