Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět stahuje nevyhovující polský výrobek

Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět stahuje nevyhovující polský výrobek

16.04.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v řetězci Lidl další masné výrobky z Polska, do nichž dal výrobce méně masa, než uvedl na obale.

Šlo o výrobky pod privátní značkou řetězce Pikok, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. S prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty.

V obou případech jde o výrobce Tarczyński z Trzebnice. Inspekce jeho klamavě označené výrobky našla v březnu v jednom případě v Lidlu a v jednom případě v Kauflandu. Vždy nařídila výrobky daných šarží stáhnout z prodeje.

V aktuálním případě byly klamavě označené výrobky Pikok kabanosy extra tenké a Pikok kabanosy s chilli, v obou případech v balení o hmotnosti 120 gramů. V prvním případě mělo být 100 gramů kabanosu vyrobeno ze 143 gramů vepřového a 14 gramů hovězího. "Laboratorní rozbor ale neprokázal přítomnost hovězí bílkoviny. Výrobek tak místo deklarovaných 14 gramů hovězího masa obsahuje nejvýše jeden gram, což je limit laboratorní metody," uvedl Kopřiva.

V případě druhého kabanosu bylo na obale uvedeno, že je vyrobený ze 142 gramů vepřového a 14 gramů hovězího a stejně tak obsahoval nejvýše jeden gram hovězího.

"Informace na obalu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení potraviny a tím došlo k porušení evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům," uvedl Kopřiva.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Začarovaný "máslový" kruh: Česká produkce je kvalitní, přesto si máslo necháváme dovážet

16.07.2019 | Podíl dovozu na české spotřebě másla přesahuje 50 procent, Česká republika přitom patří mezi kvalitní producenty. Jeho spotřeba se také zvyšuje. V roce 2017 průměrný Čech zkonzumoval 5 kilogramů másla.

Eliminujte riziko, že sníte zkažené jídlo

10.06.2019 | Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírají na čtyři stovky lidí ročně na následky otravy zkaženými potravinami. Každý desátý obyvatel planety pak jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.

Riziko nákazy salmonelosou stoupá, umíte ji poznat?

08.07.2019 | Podle hygienické stanice letní prázdninové období patří mezi části roku, kdy se zdravotníci u pacientů poměrně hojně setkávají s akutním onemocněním zažívacího traktu. V 10 až 20 procentech hlášených případů stojí za problémy virové gastroenteritidy, může jít ale i o bakterie salmonely. Nebezpečné jsou zejména pro děti, seniory a osoby se s níženou imunitou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červencové číslo koupíte od 24. 6. v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont