Statistika věda je: Podle ní jíme méně, ale zato více masa

Statistika věda je: Podle ní jíme méně, ale zato více masa

02.12.2019 | Spotřeba masa v Česku na osobu loni vzrostla o 2,1 kilogramu na 82,4 kg, uvedla dnes na tiskové konferenci vedoucí oddělení statistiky zemědělství Českého statistického úřadu (ČSÚ) Renata Vodičková.

Češi více jedli vepřové, hovězí i drůbež, jejíž spotřeba s 28,4 kilogramu byla rekordní. ČSÚ se letos zaměřil na porovnání s rokem 1989. Za posledních 30 let se téměř vyměnila spotřeba hovězího a drůbežího masa, mimo jiné kvůli ceně.

Celková spotřeba potravin na osobu včetně vyhazovaných zbytků činila loni 789,7 kilogramu, což bylo proti roku 1989 o 17,4 kilogramu méně. Kolik zboží se vyhodilo, ČSÚ neví, obecné odhady podle starších studií jsou kolem 30 procent včetně ztrát na polích.

"Dříve se zkonzumovalo 30,0 kg hovězího masa na obyvatele, dnes spotřeba hovězího masa představuje 8,7 kilogramu. Naopak u drůbežího masa došlo k nárůstu spotřeby z 13,0 kg v roce 1989 na rekordních 28,4 kg v roce 2018," uvedl v tiskové zprávě předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Podle Vodičkové mnoho lidí nejí například červené maso, ale konzumuje drůbež a ryby, u kterých meziročně spotřeba stoupla o 2,8 procenta na 5,6 kilogramu. "Nás samotné to překvapilo, protože v posledních letech to většinou fungovalo tak, že spotřeba masa meziročně nerostla tolik a většinou jedna skupina malinko poklesla a jiná malinko vzrostla v závislosti třeba na cenových změnách. Ale v roce 2018 vzrostly všechny druhy mas," uvedla Vodičková. Podle ní je jednou z teorií, že loni bylo "naprosto exkluzivní" léto, kdy se lidé více scházeli a maso grilovali.

Loňský rok byl rekordní ve spotřebě několika komodit, například rýže (6,6 kilogramu, meziročně vzrostla spotřeba o 1,7 procenta), těstovin s 8,2 kilogramy, přírodních sýrů (11,6 kilogramu), ostatních mléčných výrobků (34,9 kg), rostlinných jedlých tuků a olejů (17,7 kg), luštěnin (tři kg), kakaových bobů (2,6 kg) nebo nečokoládových cukrovinek, kterých loni každý obyvatel ČR snědl v průměru 3,4 kilogramu.

O pět procent na 86,1 kilogramu vzrostla spotřeba ovoce, u jablek šlo o sedmiprocentní nárůst na 23,9 kilogramu, u hrušek zvýšení o 24,9 procenta na 3,3 kilogramu, u švestek o 19,5 procenta na šest kilogramů. O 1,2 procenta na 87,1 kilogramu naopak poklesla spotřeba zeleniny.

Loni se meziročně zvýšila také spotřeba cigaret o 0,7 procenta na 1992 kusů na osobu. Vzrostla rovněž spotřeba alkoholických nápojů o 1,1 procenta na 172,5 litru, v hodnotě čistého lihu činila 9,9 kilogramu, což bylo meziroční zvýšení o 1,7 procenta.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Na obalech potravin by měl být údaj o cvičení: Byli byste pro?

12.12.2019 | Na obalech potravin by kromě tabulky s energetickou hodnotou měla být také informace o tom, kolik pohybu je třeba k tomu, aby byly tyto kalorie spáleny. Navrhla si to skupina britských vědců.

K pátku 13., 13 faktů o jídle, které pro vás budou určitě nové

13.12.2019 | Potravinářský svět je fascinující. Vědci vyrábějí diamanty z arašídového másla, hrozny vám mohou zase vybouchnout v mikrovlnné troubě. Web magazín Insider zaokrouhlil některé z nejpodivnějších a nejvíce fascinujících potravinových faktů, které určitě uslyšíte poprvé.

Kapr musí být: Tipy pro prodejce i nákupčí

04.12.2019 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou letos podobně jako v předchozích letech kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů.  Veterinární inspektoři zkontroluji přibližně 30 % prodejních míst a při kontrolách se zaměří zejména na zacházení s živými rybami a na hygienické podmínky prodeje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont