Stát chce finančně pomoci zvyšování produkce ryb v tuzemsku

Stát chce finančně pomoci zvyšování produkce ryb v tuzemsku

13.09.2021 Jana Čiháková

Stát chce finančně pomoci tuzemskému rybářství tak, aby celková produkce ryb v Česku do roku 2030 stoupla ze současných zhruba 20 000 tun ročně. Podle odhadů ministerstva by mohlo jít o nárůst o 0,4 až dvě procenta, hlavně díky budování nových kapacit.

Rybářům, kteří chovají ryby v rybnících, naopak kvůli nedostatku vody hrozí pokles produkce. Uvádí to ministerstvo zemědělství v národním strategickém plánu pro akvakulturu do roku 2030, který v pondělí projedná vláda.

Z evropského rybářského fondu může ČR získat prostřednictvím operačního programu Rybářství mezi lety 2021 a 2027 zhruba 30 milionů euro, tedy kolem 780 milionů Kč. Z národního spolufinancování pak půjde kolem 330 milionů Kč, celkem by tedy rybáři a rybníkáři mohli získat kolem 1,1 miliardy Kč. V předchozím operačním programu bylo také 1,1 miliardy Kč, český stát v něm přispěl sumou 245 milionů Kč. Loni v srpnu z něj bylo proplaceno 465 milionů Kč, rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo u 890 milionů Kč.

"Hlavními problémy, s nimiž se potýká rybářství v ČR, jsou sucho, škody působené škůdci (kormorán, vydra, volavka, bobr a další), zabahnění rybníků, vysoká závislost domácí produkce na tradičních formách hospodaření nebo vysoká závislost na exportu ryb," uvádí ministerstvo.

V ČR je podle materiálu více než 24.000 rybníků a malých vodních nádrží o celkové ploše zhruba 53.000 hektarů. Většina rybníků se pak používá pro produkci ryb. Existuje více než 70 významnějších producentů, počet pracovníků v sektoru ale setrvale klesá, nyní se pohybuje kolem 1500 osob.

Rybám moc nedáme

Spotřeba ryb je podle ministerstva v ČR velmi nízká, zhruba 5,5 kilogramu na osobu a rok, z toho 1,3 kg sladkovodních. V EU je spotřeba vyšší, zhruba 25 kilogramů na osobu a rok, světový průměr pak činí zhruba 20 kilogramů. V ČR se většina ryb sní na konci roku, kdy je smažený kapr s bramborovým salátem stále typickým štědrovečerním chodem velké části českých rodin. Další významné zvýšení spotřeby je na Velikonoce.

Stát doufá, že v roce 2030 se zvýší produkce dalších druhů ryb, zejména dravých. Současná produkce z tradiční akvakultury by se pak měla udržet minimálně na současné úrovni. Podle realistické predikce ale očekává pokles produkce ryb v rybnících, naopak díky novým projektům v chovu lososovitých ryb doufá v mírné zvýšení produkce. Prostor pro další růst produkce je v ČR podle státu značný hlavně kvůli nízké spotřebě.

Rekreačním rybářstvím se zabývá zhruba 350 000 registrovaných členů rybářských svazů, kteří každoročně vyloví zhruba 3750 tun ryb, většinou kapra.

Zdroj ČTK, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.