09.09.2017 ČTK
Mezi roky 2012 a 2016 se snížil obsah cukru v 25 nejprodávanějších ochucených minerálních vodách, což představuje polovinu trhu, o 10,76 procenta.
V roce 2016 se ho v těchto nápojích použilo 9329,1 tuny, za sledované období tak jeho potřeba klesla o 1124,6 tuny. Dnes to na tiskové konferenci řekla předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková.
Výrobci sladkostí, ale i masných výrobků nebo právě ochucených minerálek se snaží dlouhodobě snižovat množství cukru, tuku, nasycených mastných kyselin nebo solí ve výrobcích. Pro člověka nejsou tyto sloučeniny nezdravé, pokud se konzumují přiměřeně. Naopak jsou pro život nezbytné. Nedostatečný výdej energie a jejich zvýšený příjem však přináší vyšší riziko například kardiovaskulárních chorob.
Úbytek použitého cukru v ochucených minerálkách nebyl podle Ježkové většinově vyvážen nárůstem umělých sladidel, ale například použitím ovocných šťáv nebo jinou koncentrací kyseliny citronové.
Podle předsedkyně svazu navíc od roku 2012 klesl podíl spotřebovaných ochucených minerálních vod z celkové produkce o více než čtyři procentní body na současných 64,08 procenta minerálních vod. Oproti tomu stoupá spotřeba hlavně přírodních minerálních vod. Výrobci tak podle Ježkové nepotřebují restriktivní opatření ze strany státu. Celkem se minerálních vod ročně vyrobí kolem 8,2 milionu hektolitrů.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.
24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?