Splnil si sen a vyrábí řemeslný gin s vlastní recepturou

Splnil si sen a vyrábí řemeslný gin s vlastní recepturou

18.10.2018 ČTK

Jen něco málo přes rok trvalo Robertu Urbánkovi, než se od prvotního nápadu dopracoval ke splnění snu a otevřel první brněnskou řemeslnou palírnu ginu.

V dílně v brněnském Králově Poli si nechal postavit na míru vyrobenou destilační kolonu.

"Pochází z Uherského Hradiště a je to ruční práce. Měď je velmi důležitá, protože reaguje s alkoholovými párami a dokáže neutralizovat některá aromata a příchutě, které nechceme, aby tam potom zůstávaly," konstatuje Urbánek, který své jméno zakódoval i do názvu palírny: Little Urban Distillery. Ten lze podle něj přeložit jednak jako "malá městská palírna" ale také jako "palírna malý urban", tedy Urbánek.

Své firmě se věnuje na plný úvazek už rok. První gin ale vypálil na nové destilační koloně až letos v září. Do té doby se zabýval přípravami, studováním zákonů, receptur, postupů a vyřizováním povolení.

"Úplně první gin jsem vyrobil loni v Anglii, když jsem se začal učit. Pak jsem experimentoval, dovezl jsem si z Portugalska malý dvoulitrový měděný kotlík, v něm vznikl základ mé vlastní receptury. Na doladění jsem ale musel počkat na dokončení velké kolony, protože technologie je v ní naprosto jiná," dodává Urbánek.

Součástí originálního receptu na london dry gin z Little Urban Distillery je 13 bylin. Urbánek ale experimentuje i s jinými přísadami. "Kromě klasického sloe ginu, což je v Anglii velmi oblíbený likér, který vzniká macerováním trnek v ginu, jsem vytvořil naprostý originál, nazvaný winter. Jde také o likér, ale místo trnek v něm maceruji černé jeřabiny, tedy aronie," přibližuje Urbánek.

Experimentuje i se stařeným ginem, který nechává zrát v jalovcových soudcích. "Původně jsem počítal s tím, že bude ležet tři měsíce, ale už po měsíci jsem ho testoval a voní úžasně, asi dobu zatím zkrátím, dokud jsou soudky nové," vysvětluje.

Svůj gin zatím prodává přímo v palírně, prostřednictvím internetového obchodu a plánuje jej nabízet i na některých vánočních trzích.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.