Špatný

Špatný "kauf"? Nebojte se ozvat!

09.07.2019 Jana Čiháková

Nejen oblečení a spotřebiče, ale i potraviny můžete vrátit zpět do obchodu a požadovat za ně vrácení peněz nebo výměnu, obzvlášť, pokud nesplňují požadavky na kvalitu a jakost.

Pokud není na výrobku vyznačena lhůta použitelnosti, potraviny běžného charakteru můžete reklamovat do osmi dnů od jejich zakoupení. Lahůdky, jako jsou například obložené chlebíčky, pomazánky na váhu nebo saláty, smí zákazník reklamovat nejpozději do 24 hodin.

Při reklamaci je třeba předložit doklad o koupi – účtenku, paragon. V případě, že ho nemáte, je možné nákup prokázat také výpisem z účtu. Záruka se u potravin vztahuje na kvalitu výrobku, konzistenci, vizuální a chuťové požadavky a na kvalitu a stav obalu. Většina prodejců vychází spotřebitelům vstříc výměnou nekvalitního či zkaženého tovaru za nové zboží, v případě, že by produkt již v prodejně neměli, má samozřejmě spotřebitel právo na vrácení peněz.

Čtěte obaly

Na obalu musí být vyznačeno datum použitelnosti u druhů potravin podléhajících rychlé zkáze a u druhů, kde to stanovuje příslušná vyhláška. Výjimku z tohoto zákonného pravidla tvoří například čerstvé ovoce a zelenina, konzumní brambory, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje.

Potraviny s prošlým datem spotřeby se nesmí dál prodávat, potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze prodávat dál ve slevě, ale vždy odděleně a spotřebitel na to musí být upozorněn.

Spotřebitel by měl na obale najít ale i další informace. Jde zejména o údaje o způsobu skladování, jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném skladování mohlo dojít k poškození zdravotní nezávadnosti nebo zhoršení jakosti.

Nezacházíte s tím špatně?

Součástí obalu má být i informace o způsobu použití, jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném použití mohla být poškozena zdravotní nezávadnost či stanovená nebo výrobcem deklarovaná jakost. 

Na obale nesmí chybět ani označení šarže, nejde-li o potravinu označenou datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti. Pokud toto datum obsahuje den a měsíc, uvedeny musí být i údaje o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí, pokud tak stanoví zvláštní předpisy, údaje o ošetření potraviny nebo suroviny ionizujícím zářením, údaje o výživové (nutriční) hodnotě u potravin, na jejichž obalu je uvedeno výživové tvrzení a v dalších předepsaných případech údaje o třídě jakosti, je-li to zvláštními předpisy předepsáno.

Nešlo to přečíst

Etiketu musí být zákazník schopen bez problémů přečíst. Zákon stanoví, že označení údaji na obalu musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřepsané jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě (s výjimkou označení šarže).

Zřetelně musí být ve složení potraviny označeny především alergenní složky nebo jakoukoliv látky z nich pocházející, které byly použity při výrobě potraviny a jsou v konečném výrobku stále obsaženy, a to i ve změněné formě. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina prodávána, na tuto složku jednoznačně odkazuje.


Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.