Špačci likvidují hrozny, plynová děla už je jentak nevyděsí

Špačci likvidují hrozny, plynová děla už je jentak nevyděsí

09.10.2019 | Vinaři na jižní Moravě mají problémy s extrémně velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. Škody budou asi v tunách a půjdou do milionů korun.

Náhrady za ztráty způsobené špačkem podle Machovce stát vinařům nijak nekompenzuje, proti škodám se ani nelze pojistit. Na špačky už přestávají podle vinařů platit i plynová děla, která je do letošního roku hlukem odháněla. Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce ve vinohradech zbývá asi ještě čtvrtina nesklizených hroznů, těch nejkvalitnějších. Vinaři je nechávají maximálně dozrát a slouží pak pro výrobu nejlepších vín. "Letos se ale enormně nakupila hejna špačků v okolí Čejkovic, Čejče, u Velkých Pavlovic a Bílovic," řekl Machovec.

Zatažená obloha? Kdepak...

Podle hlavního sommeliéra Národního vinařského centra Marka Babisze se zvedají obrovská mračna špačků. "Vypadá to, jako když se zatáhne obloha. Skupiny jsou organizované a stačí jim pár minut na to, aby po nich vinohrad vypadal, jako by tam projel sklízeč s kombajnem. Část špačků strhává hrozny, druhá část je žere a potom se to otočí. Během desítek minut sklízí několik desítek metráků," uvedl Babisz.

Pojistka? Neexistuje

Machovec upozornil, že vinaři se nemohou proti špačkům pojistit a nemají od státu za škodu způsobenou špačkem žádnou náhradu, přestože jsou omezené možnosti obrany. Podle vinařů přestávají fungovat i plynová děla, která dosud hlukem hejna odháněla. "Špačci je začínají zcela ignorovat a na úrodě se nerušeně pasou dál. Vinaři jsou tak odkázaní na omezené možnosti odstřelu, což je velmi nákladné, vyžaduje to permanentní přítomnost střelců ve vinicích, ale hlavně to nelze využít za každých podmínek a ve všech vinicích," uvedl šéf Svazu finařů Tibor Nitray.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Hledá se skutečně český dezert. Uhádnete, který to je?

16.10.2019 | Vídeňský sacher, francouzské éclair, italské tiramisu… Oblíbený sladký dezert má snad každý národ, mezi hranicemi původní země ale zůstal jen málokterý. Díky tomu si i my dnes můžeme běžně pochutnat na sladkostech, které naše prababičky rozhodně neznaly. Jaký moučník je ale typický pro ryzí českou kuchyni? Nejen turisté mohou být během návštěvy naší země pořádně zmatení.

Sladké limonády v dětském jídelníčku: Vsaďte raději na ty domácí

16.10.2019 | Jsou barevné, sladké, perlivé a děti je milují. Co vlastně obsahují a jaký mohou mít vliv na jejich zdraví? A našel by se nápoj, kterým lze sladké limonády v dětském jídelníčku nahradit?

Nad řepkový olej není aneb fakta (nejen) o cílené propagaci olivového oleje

14.10.2019 | O řepce jako plodině se každoročně mluví především na jaře, hlavně ovšem jako surovině pro výrobu biopaliv. O řepkovém oleji bychom ale měli mluvit, a hlavně jej používat, celoročně – jde totiž o nutričně nejhodnotnější rostlinný jedlý olej, navíc v porovnání s dalšími druhy jedlých olejů za rozumnou cenu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont