Sója

Sója

09.03.2014 Redakce

Co je to vlastně sója a jak se pěstuje?

Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Má široké využití jako potravina. Její název pochází z japonského „shoyu“.  Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. Do Spojených států byla sója dovezena v roce 1765. Pěstuje se v tropických, subtropických podmínkách a v teplých oblastech mírného pásma. Je sice poměrně rezistentní k teplotním extrémům, ale její růst může být výrazně zpomalen při teplotách pod 18 °C a nad 35 °C. Její výnosy a živinové složení jsou závislé zejména na dostatku vody. Pokud je sója uměle zavlažována, výrazně stoupá její výnos, ale mění se živinové složení. Při zavlažování má totiž sója tendenci zvyšovat obsah bílkovin na úkor oleje.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.