Snídaňové recepty, které skvěle nastartují váš den

Snídaňové recepty, které skvěle nastartují váš den

06.05.2020 | Dlouhé dny doma doslova vybízí k tomu, abyste si užili pořádné snídaňové hody, na které nemáte v běžných dnech čas. Co třeba neodolatelné vejce Benedikt nebo malinovo-borůvkový mug cake z jáhlových vloček? Ačkoliv tyto snídaňové speciality vypadají jako mistrovská díla, zvládnete je hravě i vy z pohodlí domova. Uvidíte, že si skvěle pochutnáte!

Snídaně jako základ dne, která vám dodá dostatek energie i živin na celé dopoledne. Využijte volné dny k tomu, abyste si připravili pozdní snídaně, které si dopřáváte v kavárnách a denně obdivujete na Instagramu. A nezapomínejte, že skvělá snídaně se neobejde bez kvalitních surovin. Vybírejte proto takové, které pocházejí z ekologického zemědělství. Vše je založeno čistě na přírodní bázi a o zvířata je zde postaráno s maximální péčí.

Biopotraviny zakoupíte přímo na farmách, přes e-shop, na farmářských trzích i v kamenných obchodech. Pozor si dejte na označení, produkty ekologického zemědělství musí obsahovat logo biolistu nebo biozebry, popř. vám původ musí prodejce prokázat certifikátem vystaveným jednou ze čtyř tuzemských kontrolních organizací Co nemá certifikát, není BIO!

Vejce Benedikt

Přestože byla tato newyorská specialita objevena už na konci 19. století, teprve v posledních letech se stala oblíbenou v nabídce nejednoho snídaňového menu. Vyzkoušejte tuto královskou snídani.

Ingredience na anglické muffiny:

  • - 180 ml bio mléka
  • - 68 g třtinového cukru
  • - 16 g sušeného droždí
  • - 180 ml vody
  • - 120 g bio másla v pokojové teplotě
  • - 280 g bio žitné mouky
  • - 280 g bio pšeničné mouky celozrnné
  • - olivový olej
  • - špetka soli
  • - kukuřičná krupice na vyválení těsta a obalení

V míse smíchejte 200 ml mléka, cukr a droždí. Posléze přidejte zbytek mléka a změklé máslo. Vše dobře promíchejte. Do mísy kuchyňského robotu přidáme mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijete připravenou směs z mléka a droždí. Při středních otáčkách mixujte tak dlouho, dokud není těsto hladké. Následně ho nechejte odpočinout pod zakrytou utěrkou asi jednu hodinu na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Poté těsto vytáhněte a na pomoučeném povrchu vyválejte plát hrubý asi 1,5 cm. Pomocí vykrajovátka nebo nože vytvořte asi 10 koleček, které následně zaprášíte pouze z jedné strany rýžovou moukou a přidáte na pomoučený plech. Nechejte opět kynout na teplém místě po dobu asi 30 minut. Poté si rozehřejte pánev s olejem, na kterou položíte kolečka a opékejte nejprve stranou posypanou rýžovou moukou. Smažte dozlatova a hotové muffiny nechejte vychladnout.

Ingredience na Holandskou omáčku:

  • - 3 ks žloutků z bio vajec
  • - 150 g bio másla
  • - hrst nasekané petrželky
  • - 150 ml vinného octu
  • - 3 kuličky pepře
  • - citrónová šťáva

Smíchejte ocet s pepřem a bylinkami. Směs svařte asi na polovinu, přeceďte a nechte stranou. Mezitím si připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi připraveného svařeného octu. Pomocí vidličky šlehejte do té doby, než směs zhoustne a vytvoří nadýchanou pěnu. Poté opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a případně čerstvou citronovou šťávou.

Ingredience na ztracené vejce pro 4 osoby:

  • - 4 ks bio čerstvých vajec
  • - 200 g bio šunky
  • - 1 lžíce vinného octu

Do vařící vody přidejte dvě lžíce vinného octu a v hrníčku rozklepněte jedno vejce. V hrnci vytvořte vír a rozklepnuté vejce přidejte doprostřed vzniklého víru. Vařte asi 3 minuty a poté ho pomocí děravé naběračky vytáhněte ven. Stejný postup aplikujte i na ostatní vejce.

Na talíř si připravte domácí anglické muffiny, přidejte plátek šunky, položte na něj vejce a na závěr přelijte holandskou omáčku.

Malinovo-borůvkový mug cake z jáhel

Jako sladkou snídani můžete zvolit stále oblíbenější mug cake. Jedná se v podstatě o muffin v hrnečku. Můžete ho připravit z několika variant a dát si jej i jako malou svačinku.

Ingredience:

  • - 40 g bio malin
  • - 40 g bio borůvek
  • - 30 g bio jáhlových vloček
  • - 1 bio vejce
  • - 1 čajová lžička medu
  • - 25 ml bio mléka

Maliny a borůvky přepůlíme a hrst si necháme na ozdobu. Následně smícháme všechny ingredience. Připravenou směsí naplníme hrneček přibližně z jedné poloviny. Pečeme v mikrovlnné troubě asi 2 minuty anebo v horkovzdušné troubě, kdy je muffin potřeba hlídat, aby nevytekl. Hotový mug cake můžete servírovat ozdobený ovocem v hrnečku anebo vyklopený na talíři.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Tip na dnešní večeři: Burrito s opečenými brambory a chorizem

15.04.2020 | Při výběru a nákupu surovin pro tento recept pamatujte, že čím kvalitnější, tím lépe...

V pondělí zajděte na jedno zelené! Bude se jím slavit otevření restaurací

21.05.2020 | O téměř sedm týdnů později letos lidé ochutnají zelené pivo, které brněnský pivovar Starobrno již popatnácté uvařil původně pro letošní Zelený čtvrtek. Pivovar sudy se zelenou třináctkou dodá restauracím tak, aby ji mohly nabídnout v první den obnoveného provozu po rozvolnění pravidel proti šíření koronaviru. Pivovar o tom informoval v tiskové zprávě.

Žvýkací a ocasní senzory a speciální roboti pro krmení. Jak to chodí na mléčné biofarmě?

25.05.2020 | Přes 4 miliony litrů biomléka ročně a více než 700 krav v celém stádu. Pouhých šest kilometrů od výrobního závodu společnosti Hollandia se nachází farma, která je hlavním dodavatelem biomléka pro značku populárních jogurtů. Zároveň je největší ekologickou mléčnou farmou v Česku. Jak zvládá tak velký provoz a co vše musela učinit, aby splňovala kritéria biofarmy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont