Smoothie je fajn (ale jen když se to s ním nepřehání)

Smoothie je fajn (ale jen když se to s ním nepřehání)

23.06.2021 Jana Čiháková

Příprava smoothie vypadá možná jednoduše, všechno naházet do mixéru, podržet knoflík a tradá… sklenice překypující zdravím je na světě. Ale z pohledu zpracování všech jeho složek vůbec jednoduché není, zvlášť, když se snažíme udělat pro své zdraví víc, než je zdrávo -  naše tělo by o tom mohlo vyprávět.

Být fit a vypadat skvěle je přáním naprosté většiny z nás. A vzhledem k mediální masáži, kdy na nás dennodenně „útočí“ počítačově upravené fotky štíhlých a spokojených lidí, možná nejen přáním, ale i povinností. Nezřídka kdy mají tito lidé v ruce jablko, pochutnávají si na salátu, mačkají si už sedmý fresh za den nebo připravují právě smoothie. Problém však je, že to může vyvolávat v řadě lidí domněnku, že smoothie je něčím super výjimečným, co lze konzumovat pět krát denně jako náhradu za snídani, oběd, svačiny i večeři.

Tak… a teď nohu z plynu

Není pochyb o tom, že zeleninovo-ovocné nápoje patří do zdravého jídelníčku a měly by být občasnou součástí balíčku s názvem zdravý životní styl. Nic by se ale nemělo přehánět, protože všeho moc škodí. Smoothies doplní jeden z chodů v rámci celodenního stravování, ale pozor. Pokud je budete konzumovat několikrát denně sedm dní v týdnu místo hlavního jídla, jak se bohužel mylně prezentuje v médiích, záhy nejspíš zjistíte, že se necítíte úplně fit.

Prvním proti, které mluví v neprospěch smoothies, je fakt, že člověk byl vybaven zuby. Ne nadarmo. Pomocí nich rozmělňujeme potravu. Máme také slinné žlázy produkující sliny, ty zase obsahují látky, které nám pomáhají štěpit potravu. A to potřebujeme. Procesy trávení začínají už v ústech. I když se zdá, že ovoce a zelenina patří do skupinky „lehkých jídel“, naše tělo si s nimi dává práci, tu samozřejmě štěpící enzymy usnadňují. Jenže ve chvíli, kdy se nápoj okamžitě polyká a nežvýká, se tyto enzymy neuvolňují a když už jo, je jich málo.

Pořád nemáte dost

Existují studie, které zmiňují vliv počtu přežvýknutí na objem snědeného jídla. Jako optimum bylo stanoveno dvacet žvýknutí na porci. Důvod je jednoduchý. V našem endokrinním systému totiž existuje hormon, který se jmenuje ghrelin a ten je zodpovědný za náš sytící signál. V praxi to funguje tak, že čím pomaleji jíme, tím více podporujeme jeho sekreci a v tomto důsledku toho také méně sníme. Jestli jste někdy jedli něco neskutečně dobrého a měli jste tendenci si neustále rychle přidávat a přidávat a pak jste zjistili, že jste přejedeni tak, že se sotva hnete, byl to vinou právě nedostatečného žvýkání a tím pádem i sníženého vyplavování ghrelinu, který nestihl vydat povel „mám dost“.

K tomu, abyste pochopili, jak to v těle funguje si můžete udělat jednoduchý test. Snězte celé avokádo, jablko a banán, k tomu hrst oříšků, chia semínek a zapijte mlékem se dvěma lžícemi medu, anebo si tento mix dopřejte v tekuté formě. Uvidíte, že je v tom obrovský rozdíl. V prvním případě porci patrně najednou celou ani nedojíte, v obou pak přijmete příliš mnoho vlákniny i cukrů.

Zelená je dobrá (třeba na trávníku)

Problémový může být i vysoký objem zelené zeleniny. Ta je sice skvělá, ale jen když se to s ní umí. Zelenou zeleninou se můžete skvěle detoxikovat anebo také zabraňovat tělu vstřebávání důležitých minerálních látek, například vápníku nebo železa. Zelená zelenina obsahuje také oxaláty. Jde o látky, které mohou přispívat k onemocnění vylučovacího ústrojí nebo štítné žlázy. Existují názory, že příjem 250 mg oxalátů může být v dlouhodobém horizontu pro tělo nebezpečný. Ve smoothie hravě přijmete dvoj a možná i trojnásobek.

Pokud trpíte onemocněním ledvin nebo močového ústrojí, měli byste být při konzumaci zelené zeleniny opatrní. Brukvovitá zelená zelenina na sebe z půdy váže navíc thalium a kadmium. V obou případech jde o těžké kovy, které jsou kromě půdy součástí některých hnojiv. Zde je třeba opět doporučit maximální využívání tuzemské produkce, na kterou se vážou přísné limity a zmínit i výhody bio produkce.

Čeho je moc…

Vhodný není vysoký příjem zeleniny a ovoce obecně i z jiných důvodů. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně asi 400 gramů ovoce a zeleniny. Nutriční specialisté stanovili i ideální poměr – jeden kus ovoce a dva kusy zeleniny denně, tedy asi 270 gramů zeleniny a 130 gramů ovoce. Tento objem by měl být rozprostřen do celého dne. V jedné porci smoothie lze přitom přijmout dvojnásobek. Za předpokladu, že si člověk udělá těchto nápojů více za den, přijme ovoce a zeleniny daleko více. Specialistka na výživu Hana Málková (STOB klub) uvádí, že toto množství odpovídá jedné veliké okurce nebo dvěma středním paprikám, třem rajčatům nebo jejich kombinaci. Tak jako to platí všude, ani se zeleninou není vhodné to příliš přehánět, nadměrná konzumace zeleniny může přinést dvojí riziko. „Vláknina obsažená v zelenině na sebe naváže řadu žádoucích minerálních látek, které pak organismus nemůže využít. Dále může způsobit zpomalení pohybu střevního obsahu a zácpu. Tyto problémy mohou však nastat až při opravdu vysokém příjmu, takže nemusíte mít ze zeleniny rozhodně strach,“ upozorňuje Iva Málková.

Jako s šafránem

Nabízí se tedy otázka, zda a kdy je smoothie tedy zdravé? A i jednoduchá odpověď. Smoothie „zdravé“ je, rozhodně se jej nevzdávejte, ale zacházejte s ním jako s šafránem. Po ránu vás může příjemně nastartovat, dodá energii na celé dopoledne, popožene zažívací procesy a budete se po něm cítit i lehce. Na to, že si jej dáte za den ještě jednou ale zapomeňte. Při jeho přípravě také dbejte na doporučené dávky ovoce a zeleniny, a to nejen z výše zmíněných důvodů, ale i protože obsahuje i dost cukrů.

Smoothie připravené z mléka, ořechů, medu a tří banánů, je už solidní kalorická nálož. Nezapomínejte na to, že ačkoli je něco trendy, jídelníček má být vyvážený a pestrý, bez výkyvů a extrémních rychlých změn.

Text Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 | Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.