Služba pro seniory, potřebné i maminky, co nestíhají denně vařit: Seznamte se, Jídlov!

Služba pro seniory, potřebné i maminky, co nestíhají denně vařit: Seznamte se, Jídlov!

11.11.2019 | I u nás se konečně objevují projekty, které jsou v cizině dávno funkční a úspěšné bojují proti plýtvání potravinami. Prozradíme vám, proč i vás nadchnou třeba aplikace Jídlov, která stojí na jednoduchém principu – nabízejí spotřebitelům za výhodnou cenu neprodané produkty z restaurací.

<

Vznikem různých iniciativ, které o jídle a jeho spotřebě přemýšlejí jinak, se i naše země konečně přesouvá více na západ k vyspělým společnostem, kterým nezáleží pouze na spotřebě, ale chápe každodenní život a svět v širších souvislostech. „Společnost se začíná měnit a problém plýtvání potravin nám už není lhostejný. Různé české projekty mají odlišná koncepční řešení a každé může být vhodnější pro určitý typ podniku.

Jeden od druhého se tak můžeme něco přiučit, a má-li tam být rivalita, tak ji spíše vnímáme jako motivaci do další práce a snahu posunout se dále každým dnem. Projekt Jídlov má za cíl snížit plýtvání potravinami u maloobchodníků a nabídnout jim řešení, které bude jednoduché a bezúdržbové,“ představuje jej Petr Lysoněk, který s kamarády projekt logicky rozjel v rodném Zlíně, kde má největší zastoupení.

Právě toho jsme se zeptali, jak napadlo projekt založit: „Všechno začalo problémem. Začali jsme pozorovat sami na sobě, že čas od času vyhodíme jídlo do koše. A když jsme jeden večer seděli v pekárně nebo kavárně, tak nás zarazilo, kolik jídla zůstalo za vitrínou. Obsluha nám sdělila, že se jednalo o odpisy v hodnotě 1500 Kč, což se nám zdálo jako velká částka. Řekli jsme si, zda s tím nemůžeme něco udělat a v ten moment se začal rodit celý projekt.“

Inspiraci našli zlínští kamarádi v Dánsku, kde od roku 2016 existuje mobilní aplikace s názvem TooGoodToGo. Ta se dnes rozšířila už do 11 evropských zemí a pomáhá nejen restauracím, ale také supermarketům, květinářstvím nebo vinárnám. Na začátku zakladatelé aplikace předpokládali, že si cestu nejjednodušeji najdou studenti vysokých škol nebo absolventi zvyklí denně využívat mobilní aplikace a platit kartou. „Dnes už ale víme, že službu využívají nejen mladí lidé, ale i rodiče, kteří v dnešní době nemají čas a energii denně připravovat teplé jídlo. Aplikace je tedy pro všechny. Jíst musíme všichni, a když tím pomůžeme dobré věci, tím lépe,“ pochvaluje si Petr Lysoněk.

Bonusem je i sociální interakce

Další podniky se do projektu zapojily v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti. „Brzy budou moct zákazníci nakoupit také v Ostravě, Opavě a dalších menších městech, jako jsou třeba Poděbrady. S postupem času se samozřejmě bude snažit o zapojení podniků po celé republice,“ plánuje Lysoněk. Restaurace reagují vstřícně, a i když se podnik do projektu nezapojí, samotná myšlenka a koncepční řešení se všem líbí. „Spousta restaurací tvrdí, že se jich podobný problém netýká a vše dokážou spotřebovat nebo to pro ně není atraktivní z ekonomických důvodů, ale je zde také spousta těch, kterým na jídle záleží a je jim líto, když má něco přijít nazmar.

Dostali jsme se do fáze, kdy nás podniky oslovují sami a jedná se nejen o restaurace, ale také obchody s potravinami, kavárny či pekárny.“ Petr Lysoněk přiznává, že on sám o jídle dnes přemýšlí úplně jinak: „Pokud by se mělo něco zkazit, tak to radši doneseme do kanceláře a podělíme se s ostatními. Stejně to děláme třeba i při nákupu balíčku. Má-li v něm být něco, co nám nechutná, tak to jednoduše darujeme přátelům nebo rodinným příslušníkům. Vzájemně sdílíme jídlo, což má kromě environmentálního efektu výhodu v tom, že vytváříme prostor pro sociální interakci, kterých je dnes čím dál méně,“ vysvětluje.

Restaurace, bistra, pekárny, a další tak mohou zužitkovat jídlo, které by jinak přišlo nazmar, zákazník nakupuje potraviny za sníženou cenu, přičemž jejich kvalita zůstává zachována. Jak to funguje v praxi si můžete prohlédnout zde https://www.jidlov.cz/cs/o-aplikaci

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Košík rozjíždí farmářské bedýnky, jejich obsah se bude měnit každý týden

13.07.2020 | Šestikilový výběr pravidelně se měnící sezónní zeleniny z nejúrodnější české černozemě, pěstované tradičními zelinářskými postupy bez chemie. Online supermarket Košík.cz zařazuje do své nabídky farmářské bedýnky, které pro něj exkluzivně připravuje rodinná farma Jamboz.

Velká kontrolní akce prodeje alkoholu: 50 % prodejců porušilo předpisy

14.07.2020 | Obchodníci v Česku stále porušují zákaz prodeje alkoholu a tabáku mladistvým. V prvním čtvrtletí zjistili inspektoři 81 takových případů, což je zhruba stejně jako ve stejném období loňského roku. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

EK podpoří vinaře, kterým kvůli koronaviru klesla poptávka

08.07.2020 | Evropská komise (EK) dnes navrhla sadu opatření na podporu vinařů, kterým kvůli koronaviru klesla poptávka po jejich zboží. Spotřeba vína by podle odhadu komise letos měla klesnout o osm procent. Vinařství patří v zemědělském a potravinářském sektoru k pandemií covid-19 nejhůře zasaženým odvětvím, napsala agentura Reuters.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont