Sladovnický ječmen trpí suchem, vědci hledají nové genotypy

Sladovnický ječmen trpí suchem, vědci hledají nové genotypy

09.04.2019 | Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se podílejí na čtyřletém projektu, jehož cílem je snížit dopady sucha na pěstování sladovnického ječmene, zachovat jeho vysokou kvalitu a potřebné výnosy pro výrobu piva. Cílem je získat genotypy vhodné pro další šlechtění, uvedl v tiskové zprávě proděkan Agronomické fakulty Radim Cerkal.

K výrobě sladu se hodí nejvíce jarní ječmen, jeho pěstování je ale v Česku v důsledku změny klimatu a čím dál častějšího sucha problematické, podobné je to v dalších evropských zemích. Zemědělci čím dál častěji sejí ozimé plodiny, u kterých je větší šance, že díky zimní vláze přežijí sušší jaro. Ale ozimý ječmen nemá tak dobrou kvalitu požadovanou pro výrobu piva.

Řešení problému má přinést multidisciplinární přístup zahrnující genetiku, molekulární biologii a klasické metody hodnocení výchozích odrůd a linií za účelem tvorby nových kombinací. "Chceme získat materiál k vyšlechtění odrůd schopných dosáhnout dobrých kvalitativních parametrů i ve stresových podmínkách. V případě ječmene jarního budeme hledat genotypy schopnější vyrovnat se suchem. V případě ječmene ozimého pak ty se sladovnickou kvalitou, kterým rychlý vývoj na jaře v důsledku možnosti využití zimní vláhy poskytuje větší šanci uniknout suchu v době tvorby a zrání zrna," uvedl Cerkal.

Kromě snížení výnosu má sucho za následek i zvýšení obsahu dusíkatých látek. V Česku se problémy týkají hlavně sušších oblastí, tedy Hané, jižní Moravy a Polabí. Loňský rok byl nejen v Česku jedním z nejhorších roků pro produkci sladovnického ječmene, protože sucho bylo prakticky v celé Evropě.

Základními požadavky na sladovnický ječmen jsou vysoký podíl zrna s velikostí nad 2,5 milimetru, vysoká a vyrovnaná klíčivost, vysoký extrakt a aktivní hydrolytické enzymy, které následně zúročí sládci při výrobě piva.

Ječmen se z Česka vyváží nezpracovaný jen minimálně. Předloni sladovny vyvezly 237.000 tun sladu, přičemž sladovníci vyrobil celkem 546 000 tun sladu, k čemuž bylo zapotřebí osetí více než 160.000 hektarů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Výrobní linku Hamé v Babicích zasáhl požár, škoda je půl milionu

08.10.2019 | Výrobní linku v areálu společnosti Hamé v Babicích na Uherskohradišťsku zasáhl dnes dopoledne požár. Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 500 000 korun.

Špačci likvidují hrozny, plynová děla už je jentak nevyděsí

09.10.2019 | Vinaři na jižní Moravě mají problémy s extrémně velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. Škody budou asi v tunách a půjdou do milionů korun.

Ministr zemědělství: Slevy se rušit nebudou!

17.10.2019 | Slevové akce se u velkých obchodních řetězců rušit nebudou a nízkopříjmových skupin obyvatel se změny v chystané novele zákona nedotknou. Na Žofínském fóru to dnes řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont