Skvělá rozkvetlá Pavlova. Tu musíte vyzkoušet!

Skvělá rozkvetlá Pavlova. Tu musíte vyzkoušet!

19.05.2020 | Sněhové pusinky zdobené něžnými květy patřily mezi vůbec první květinové recepty z mé kuchyně. Můj syn Kryštof mne již tehdy podporoval a povzbuzoval, ačkoli sotva viděl na kuchyňskou linku.

<

Na jeden veliký dort nebo 6–8 košíčků: 4 bílky, 1 polévková lžíce jablečného octa, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 100 g moučkového cukru, 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu, 500 ml šlehačky, 500 g čerstvých jahod, svazeček máty, hrst růžových květů podle dostupnosti

Postup

Oddělte bílky od žloutků a nechte je alespoň hodinu stát v teple, aby získaly pokojovou teplotu. Žloutky naopak odložte do lednice a použijte je do jiného receptu. Bílky by měly mít pokojovou teplotu. Začněte předehřívat troubu na 130 °C. Ušlehejte bílky s octem a špetkou soli do tuha. Měl by tvořit pevné špičky a na řezu držet tvar. Přisypte krystalový cukr a dále šlehejte, až bude sníh hladký, vláčný a pevný (na metličce bude tvořit znatelnou dlouhou špičku). Kukuřičný škrob promíchejte s práškovým cukrem a stěrkou opatrně spojte se sněhem. Plech vyložte pečicím papírem. Cukrářským sáčkem na něj nastříkejte košíčky nebo jeden velký dort. Nejdřív vytvořte na papíru základní kolo a pak přidejte zvýšený okraj, aby se dortíčky dobře plnily šlehačkou. Pečte půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak stáhněte teplotu na 90 °C a dosoušejte další hodinu. Povrch těsta by měl zrůžovět, vnitřek košíčku přitom zůstane vláčný.

Košíčky můžete péct s předstihem až tří dnů. V takovém případě je skladujte na suchém místě. Těsně před podáváním ušlehejte šlehačku, jahody nakrájejte na kousky, lístky máty natrhejte nadrobno. V misce smíchejte jahody s mátou. Plňte košíčky šlehačkou, na ni aranžujte jahody s lístky máty a nakonec zdobte okvětními plátky růží.

Podávejte ihned.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Pozor na tento salám, ve Francii se po jeho konzumaci zvýšil výskyt salmonelózy

30.09.2020 | Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu prodával fermentovaný salám fuet od výrobce Embutidos Solà z Barcelony, obsahující salmonely. O přítomnosti zdravotně závadného produktu na českém trhu informovaly SVS francouzské dozorové orgány v souvislosti s výskytem salmonelózy u tamních spotřebitelů, kteří španělský salám konzumovali.

Říjnové vydání je TADY! Nejlepší rajčata, vše o ceně pečiva i top dýňové dobroty

29.09.2020 | Nenechte si ujít nové číslo měsíčníku CZ TEST, který vás pravidelně informuje o kvalitě potravin. Tento měsíc jsme věnovali ožehavému tématu, a to ceně obilí a jejímu promítnutí do ceny pečiva, také jsme se vybavili na Halloween, ať už ho slavíte nebo ne, můžete si s námi připravit skvělé recepty a nechybí ani test. Tentokrát rajčatový!

Datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti: Spotřebitelská hádanka

29.09.2020 | Spotřebitelé stále často vůbec netuší, jaký je mezi těmito daty rozdíl. Když se do toho ještě připlete pojem „záruční doba“ popř. „lhůta“ neboli „záruka“ začíná být v pojmech zmatek ještě větší.Jak je to tedy správně?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont