Školní jídelny vyhodí každý den 238 tun jídla, uvedla iniciativa

Školní jídelny vyhodí každý den 238 tun jídla, uvedla iniciativa

09.03.2018 ČTK

Až 48.000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den, vyhodí děti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí zhruba 2,5 miliardy korun.

V tiskové zprávě to dnes uvedla občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která dlouhodobě usiluje o zlepšení kvality školního stravování. Pro školy nyní organizuje akci Miluji jídlo, neplýtvám, do které se zatím přihlásilo 21 školních zařízení.

Podle zaměstnanců školních jídelen skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla, sdělil ČTK ředitel programu Tomáš Václavík. "V některých jídelnách je to méně, v některých množství vyhozeného jídla tvoří až třetinu všech připravených pokrmů," uvedl.

Jídlo, které skončí v koši, by plně naplnilo 1600 nákladním vozů Tatra o nosnosti 30 tun, uvedl Václavík. Pokud by se nákladní auta postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru.

Každý rok se podle ředitele vyhodí 96 milionů půlkilogramových porcí pokrmů. Rodiče tak zbytečně investují až třetinu z přibližně 7,5 miliardy korun, které za školní stravování celkově každý rok zaplatí.

Iniciativa Skutečně zdravá škola proto vyzvala školy ke snižování plýtvání potravinami. Mohou se zapojit do akce Miluji jídlo, neplýtvám, která je chce motivovat k lepšímu hospodaření s jídlem. Do výzvy se zatím zapojilo 21 škol z celé ČR.

"Připravili jsme pro pedagogy řadu návodů a vzdělávacích metodik, jak žáky a studenty vzdělávat o dopadech plýtvání potravinami a o možnostech řešení," uvedl Václavík. Školy by podle něj měly zjistit, kolik potravin a proč se v jejich jídelně vyhazuje a stanovit si konkrétní cíle, jak to chtějí změnit. Pokud například zjistí, že dětem nechutná vařená zelenina, mohou ji podle návodu začít raději připravovat rychlým osmažením na másle s bylinkami. Neoblíbené mléko či džusy se mohou nahradit třeba obyčejnou vodou, radí iniciativa Skutečně zdravá škola.

Loni školní jídelny podle ministerstva školství vydaly přibližně 383 milionů pokrmů. Byly to snídaně, svačiny, obědy i večeře. Skutečně zdravá škola spočítala, že na přípravu těchto pokrmů se ročně spotřebuje přibližně 136.000 tun potravin.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.